Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΚΑΡΟΛΟΣ ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΣ : "Ασημένιος" στο μήκος o "Ολύμπιος" Μιλτιάδης Τεντόγλου στο 16ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ε-Ν


Γράφει ο Κάρολος Σαργολόγος


                   Μπίντγκος Αποστολή Κάρολος Σαργολόγος 


                                Άποψη του Σταδίου Ζαβίσα


Μετά από εξαίρετη εμφάνιση ο Μιλτιάδης Τεντόγλου στα 18 του χρόνια ανέβηκε επιτυχώς την "ολύμπια" διαδρομή προς την δόξα και με άλμα 7,91μ. κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο αν και με αντίθετο άνεμο -0,4μ.. Το πρώτο άλμα του νεαρού Τεντόγλου ήταν 7,50μ. αλλά με "τυφώνα" αντίθετου ανέμου -1,9μ., ακολούθησε μια καλή προσπάθεια στο δεύτερο άλμα του χαρισματικού αθλητή ο οποίος "προσγειώθηκε" στα 7,82μ. με αντίθετο άνεμο -1,0μ.


           Ο Μιλτιάδης Τεντόγλου με τον Κάρολο Σαργολόγο 

Ο σπουδαίος νεαρός Έλληνας άλτης μας δήλωσε μετά το πέρας των αγώνων και την σπουδαιότατη επιτυχία του : <ήμουν πολύ καλά ξεκίνησα διστακτικά στο πρώτο μου άλμα προσέχοντας να είμαι έγκυρος το κατόρθωσα όμως το άλμα ήταν μικρό στα 7,50μ., ο ισχυρός αντίθετος άνεμος σίγουρα δυσκόλεψε τις προσπάθειες μου όπως και η αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής του αγωνίσματος  αφού αντί για έξι άλματα οι έξι πρώτοι μπορούσαν να κάνουν μόνον άλλο ένα άλμα,ωστόσο το δεύτερο άλμα μου στα 7,88μ. με εμψύχωσε και στην τρίτη προσπάθεια μου "ήρθε" το 7,91μ. επίδοση που μου έδωσε το ασημένιο μετάλλιο και φυσικά είναι πολύ σημαντικό αυτό σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Τώρα θα κάνουμε αποκατάσταση για ένα τριήμερο και ακολούθως θα θέσουμε φουλ τις "μηχανές" για μια καλή εμφάνιση στο Ρίο όπου εκτός από την αποκόμιση εμπειρίας στοχεύω και σε μια καλή εμφάνιση.
<Σήμερα ήμουν έτοιμος για ένα μεγάλο άλμα κοντά στα 8,15μ. επίδοση η οποία όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα θα μου έδινε το χρυσό μετάλλιο, ωστόσο η δεύτερη θέση σε έναν αγώνα τέτοιου επιπέδου είναι αναντίρρητα σημαντική> τόνισε ο ιδιαιτέρως ταλαντούχος μηκίστας.

Το χρυσό μετάλλιο στο μήκος Εφήβων κέρδισε ο Κουβανός Μάικελ Μασό με άλμα στα 8μ. ακριβώς ο Μασό είχε φέτος επίδοση 8,28μ. και φυσικά ήταν το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, το οποίο (χρυσό μετάλλιο) αναμφίβολα θα μπορούσε να είχε κατακτήσει ο Μιλτιάδης Τεντόγλου αν "προσγειωνόταν" κανονικά μετά το τεράστιο τέταρτο άλμα του. Το χάλκινο μετάλλιο του αγωνίσματος "πήγε" στον Αυστραλό Ντάρσι Ρόπερ με 7,82μ.


                              To Παγκόσμιο ρεκόρ του Μποκοβιέτσκι

"Τεράστια" επίδοση πραγματοποίησε ο 19χρονος Πολωνός Κόνραντ Μπουκοβιέτσκι ο οποίος με την εκπληκτική βολή 23,34μ. στο τελικό της σφαιροβολίας Εφήβων όχι μόνο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο του αγωνίσματος αλλά παράλληλα δημιούργησε νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ της κατηγορίας με την σφαίρα των 6 κιλών και έθεσε τα θεμέλια για μια αξιόλογη παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. 



Το προηγούμενο Παγκόσμιο ρεκόρ της σφαιροβολίας εφήβων με σφαίρα των 6 κιλών κατείχε από το 2013 με 23,00μ. ο Τζέικο Τζιλ Από την Νέα Ζηλανδία. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο Μπουκοβιέτσκι έχει διενεργήσει φέτος πέντε αγώνες με βολές άνω των 22,20μ. 



Στον τελικό της σφαιροβολίας εφήβων (με 6αρα σφαίρα) δεύτερος ήταν ο Ρουμάνος Τόαντερ με 22,30μ. (Ρεκόρ Ρουμανίας) και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Μπρόνσον Όσμπορν με 21,27μ. 


                                                 Ζενξία Μα

Με την κορυφαία φέτος επίδοση στον κόσμο 45.18.45 κατέκτησε το χρυσό μετάλλια των 10.000μ. βάδην Νεανίδων η 18χρονη Κινέζα Ζενξία Μα, δεύτερη με εξαιρετική εμφάνιση τερμάτισε η Ιταλίδα Ναόμι Στέλλα με 45.23.85 (φετεινή ατομική της επίδοση) και στην τρίτη θέση του πόντιουμ των 10.000μ. βάδην "βρέθηκε" η Γιεχουαλέγιε Μπελετίου από την Αιθιοπία με 45.33.69.



Ο Κενυάτης Ρότζερς Τσούμο Κβεμόι με ρεκόρ αγώνων 27.25.23 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο των 10.000μ., το ασημένιο περιήλθε εις χείρας του άρον Κίφλε από την Εριθρέα με εθνικό ρεκόρ εφήβων 27.26.20 και το χάλκινο στον Τζέικομπ Γιάκομπ ατομικό ρεκόρ 27.26.68.


Γκαμπριέλα Ντόριο με τον Σεμπάστιαν Κόε και τον Στέφανο Μπαλντίνι 

Στο περιθώριο των αγώνων του Μπίντγκος βρέθηκαν στις κερκίδες του Σταδίου Ζαβίσα όπου διενεργούνται οι αγώνες του 16ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στίβου Εφήβων-Νεανίδων δυο θρύλοι του παρελθόντος : η Γκαμπριέλα Ντόριο και ο νυν Πρόεδρος της ΙΑΑΦ Σεμπάστιαν Κόε οι οποίοι αμφότεροι είχαν κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 1500μ. γυναικών και ανδρών αντιστοίχως και βεβαίως αναπαρθένευσαν μνήμες "μαγικές". 
Στην  μόλις προαναφερθείσα φωτογραφία εμφανίζεται και ο θριαμβευτής του Μαραθωνίου ανδρών το 2004 στην Αθήνα Ιταλός Στέφανο Μπαλντίνι.



Στην σφαιροβολία νεανίδων το χρυσό μετάλλιο με βολή στα 17,58μ. πέτυχε η Γερμανίδα Αλίνα Χένζελ, η εν λόγω επίδοση είναι η κορυφαία φέτος παγκοσμίως για την κατηγορία γυναικών κάτω των 20 ετών, δεύτερη στον τελικό της σφαιροβολίας ήταν η Κινέζα Γιαχουάν Σογκ με 16,36μ. και το χάλκινο μετάλλιο του αγωνίσματος κατέκτησε η Αλίσα Γουίλσον από τις ΗΠΑ με βραχεία κεφαλή πίσω από την Κινέζα πρωταθλήτρια. Η Γουίλσον θα αποτελέσει πιθανότατα το μέλλον του αγωνίσματος αφού είναι μόλις 17 ετών και είναι η μόνη από τις οκτώ πρώτες του τελικού της σφαιροβολίας νεανίδων η οποία θα αγωνιστεί και μετά από δυο χρόνια στο 17ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου Ε - Ν. 



Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου του Δεκάθλου των εφήβων "βρέθηκε"  ο Γερμανός Νίκλας Κάουλ με 8.162 βαθμούς, το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε με 8.046 βαθμούς ο Λευκορώσος Μαξίμ Αντραλόιτς  και το χάλκινο με 7.879 βαθμούς ο Εσθονός Γιόχανες Ερμ σε έναν αγώνα με τεράστιες διακυμάνσεις από νεαρούς αθλητές οι οποίοι υπόσχονται πάρα πολλά για το εγγύς μέλλον.



H Μπεγιένου Ντεγκέφα από την Αιθιοπία ήταν η θριαμβεύτρια στα 3.000μ. Νεανίδων με χρόνο 8.41.76, επίδοση η οποία αποτελεί και ρεκόρ Αγώνων, ακολούθησε η Ντιλάιλα Αμπντουλκαντίρ Γκόσα από τις Βερμούδες η οποία με 8.46.42 κέρδισε το αργυρό μετάλλιο, ενώ στην τρίτη θέση του πόντιουμ των 3.000μ. αναρριχήθηκε η Γερμανίδα Κοστάντσε Κλοστερχάλφεν με 8.46.74.



Σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε ο Αμερικανός Νοά Λάιλς (ΗΠΑ) ο οποίος με χρόνο 10.17 κέρδισε το χρυσό μετάλλιo του αγωνίσματος της μιας ανάσας, των 100μ. αφήνοντας στην δεύτερη θέση τον Ιταλό Φίλιππο Τάρτου ο οποίος αν και ξεκίνησε αργά με ένα τρομερό φίνις κατόρθωσε να περάσει στην πολυπόθητη για τον ίδιο δεύτερη θέση και να κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο με χρόνο 10.24, ενώ στην τρίτη θέση "βρέθηκε" ο Μάρκο Μπούρκε (Μπαρμπάντος) με χρόνο 10.26. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου