Ο Κάρολος Σαργολόγος στο Κέντρο Τύπου στο Παρίσι
Κάρολος Σαργολόγος και ο Giovani Bevilaqua,
ο αρχαιότερος φωτορεπόρτερ που κάλυψε
30 Ολυμπιακούς Αγώνες (16 Θερινούς και 14 Χειμερινούς)
Με το βλέμμα στραμμένο στο Παρίσι και με μεγάλες προσδοκίες για την κατάκτηση μεταλλίων από τους Έλληνες αθλητές και τις Ελληνίδες αθλήτριες, η ΕΡΤ κάλυψε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά τους Ολυμπιακούς του 2024.
Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο μήκος ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων κατέκτησε ο "ασύλληπτος" Μίλτος Τεντόγλου με άλμα 8,48 μ. Η σειρά των αλμάτων του Μίλτου, ο οποίος για μία εις έτι φορά επέδειξε μεγάλη σταθερότητα ήταν: 8,27 (-0,5) - 8,48 (0,0), 8,24 (-0,4), 8,36 (-0,6), 8,31 (0,4) και άκυρη η τελευταία προσπάθεια του. Την τελευταία εξαετία από το 2018 μέχρι σήμερα ο Γρεβενιώτης αθλητής του "Τιτάνα" Γιώργου Πομάτσκι έχει κερδίσει τα πάντα, δέκα χρυσά μετάλλια στις κορυφαίες διοργανώσεις του στίβου, 2 χρυσά στους Ολυμπιακούς αγώνες, 1 χρυσό και 1 ασημένιο μετάλλιο στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτού Στίβου Ανδρών, 3 χρυσά σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ανοικτού Στίβου και επίσης 3 χρυσά σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Κλειστού Στίβου. Παράλληλα έχει δείξει αξιοπρόσεκτη σταθερότητα σε "μεγάλα" άλματα έχοντας υπερβεί σε δέκα αγώνες τα 8,40 μ. και σε 22 τα 8,30 μ., ενώ έχει αποδείξει περίτρανα επιπροσθέτως πως εν περιπτώσει συναγωνισμού είναι σε θέση να πραγματοποιήσει άλματα μεγαλύτερα από 8,60 μ. έχοντας επικρατήσει επί των κορυφαίων αλτών μήκους όλης της υδρογείου την τελευταία δεκαετία. Βάσει σταθερότητας αλλά και επιτυχιών ο Τεντόγλου είναι ο κορυφαίος άλτης μήκους στην υδρόγειο την τελευταία εικοσαετία και ένας εκ των πέντε κορυφαίων αλτών μήκους όλων των εποχών, μαζί με τον Κάρλ Λιούς, Ιβάν Πεντρόζο, Μάϊκ Πάουελ και Τζέσε Όουενς.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Τεντόγλου πετυχαίνει ένα επίτευγμα μοναδικό να είναι ο δεύτερος αθλητής μετά τον ανυπέρβλητο Κάρλ Λιούις που υπερασπίζεται τον τίτλο του για δέυτερη συνεχή φορά σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Εκπληκτικός ο Απόστολος Χρήστου μετά από φοβερή εμφάνιση κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 200μ. ύπτιο των ανδρών με Πανελλήνιο ρεκόρ 1.54.82, πίσω από τον Ούγγρο Hubert Kos ο οποίος σημείωσε χρόνο 1.54.26. Τα ψυχικά αποθέματα του Έλληνα Πρωταθλητή αποδείχτηκαν "ατσάλινα" αφού μετά από την όχι ευδόκιμη αγωνιστική παρουσία του στο αγώνισμα της ειδικότητάς του τα 100 μ. ύπτιο ανδρών, ανέδειξε τις σπουδαίες δυνατότητές του και ανέκαμψε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο αναρριχηθείς στο δεύτερο σκαλί του πόντιουμ των νικητών του αγωνίσματος.
Θρίαμβος για τον σπουδαίο Έλληνα Τζουντόκα (Τσελίδη), ο οποίος μετά από προσεκτικό από πλευράς τακτικής αγώνα κέρδισε με βαζάρι στα πρώτα λεπτά τον Γεωργιανό αγωνιζόμενο με τα χρώματα της Ισπανίας Tristani Mosakhlishvili. Ακολούθως με σωστές τοποθετήσεις διαφύλαξε την νίκη του, "χαρίζοντας" στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο (χάλκινο) και το έναυσμα να επιδιώξει την κατάκτηση και έτερων μεταλλίων στην συνέχεια του αγώνα.
Οι Ελληνικές συμμετοχές
1η ημέρα (27/7/2024)
Κωπηλασία
Αγωνισθείς στα προκριματικά του σκιφ ανδρών ο Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος, πραγματοποιώντας μια συγκρατημένη κούρσα κατετάγη δεύτερος στην πρώτη σειρά με χρόνο 7.01.79, πίσω από τον Νεοζηνλανδό Thomas Mackintosh και προκρίθηκε άνετα στον επόμενο γύρο.
Κολύμβηση
Άνδρες
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Σκυταλοδρομίας 4x100 μ. ανδρών με χρόνο 3.17.47 τερμάτισε 16ο και αποκλείστηκε από την συνέχεια του αγωνίσματος. Την ομάδα 4x100 μ. ελευθέρας κολύμβησης ανδρών απάρτιζαν οι: Ανδρέας Βαζαίος-Παναγιώτης Μπαλάνος-Στέλιος Μπίλας και Οδυσσέας Μαλαδίνης.
Γυναίκες
Δεν τα κατάφερε η Άννα Ντουντουνάκη, η οποία με χρόνο 58.14 ήταν έβδομη στην τρίτη προκριματική σειρά των 100 μ. πεταλούδας γυναικών και ετέθη εκτός συνέχειας των αγώνων καταταγείσα 19η.
Μετέχουσα στο ίδιο αγώνισμα η 21χρονη Γεωργία Δαμασιώτη τερμάτισε 7η στην τρίτη προκριματική σειρά και κατετάγη 23η.
Ενόργανη Γυμναστική
Άνδρες
Πραγματοποιώντας μέτρια εμφάνιση ο Ολυμπιονίκης Λευτέρης Πετρούνιας κατετάγη 6ος στον προκριματικό των κρίκων και προεκρίθη στον τελικό του αγωνίσματος της ειδικότητάς του (κρίκους) όπου φιλοδοξεί να ενθυλακώσει ένα ακόμα μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Κυριότερος αντίπαλος του Πετρούνια είναι ο Κινέζος Ολυμπιονίκης Liu Yang.
Σκοποβολή
Γυναικών
Αγωνισθείσα στα προκριματικά των 10 μ. με πιστόλι η Ολυμπιονίκης Άννα Κορακάκη εγκατέλειψε αφού αισθάνθηκε ενοχλήσεις στα μάτια με φυσική συνέπεια να μην ξεκινήσει όπως προσδοκούσε.
Η έτερη Ελληνίδα στο προαναφερθέν αγώνισμα Άννα Μοσχή κατετάγη 29η.
Μπάσκετ
Ανδρών
Στην καλαθόσφαιρα (Μπάσκετ) Ανδρών η Ελληνική Εθνική ομάδα ηττήθηκε από τον Πανίσχυρο Καναδά με 86-79, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση και αγωνιζόμενη μέχρις εσχάτων για την επικράτηση. Τελικά "λύγισε" εμπρός στην ανωτερότητα των Καναδών με τους πάρα πολλούς Ενμπιέιερς.
Ο Γιάννης Αντετοκούμπο διεκρίθη πετυχαίνοντας 34 πόντους, δείχνοντας το "τεράστιο" επίπεδό του.
Επίσης αξιοπρόσεκτη ήταν η αγωνιστική παρουσία του Παπανικολάου, ο οποίος "σημείωσε" 17 πόντους, ωστόσο η απουσία του Σλούκα και η κακή εμφάνιση των Καλάθη και Γουόκαπ στέρησε στην Ελλάδα την νίκη.
2η ημέρα (28/7/2024)
Κωπηλασία
Γυναικών
Η Χριστίνα Μπούρμπου και η Ευαγγελία Αναστασιάδη προκρίθηκαν στα ημιτελικά της δικώπου γυναικών καταταγείσες δεύτερες στην τρίτη προκριματική σειρά με χρόνο 7.20.49.
Τένις
Ανδρών
Ο Τσιτσιπάς μετά από εντυπωσιακό φινάλε επικράτησε του Βέλγου Zizou Berns με 2-1, τα σετ ήταν τα ακόλουθα 7-6 υπέρ του Τσιτσιπά, 6-1 το δεύτερο σετ κέρδισε ο Berns και το τρίτο σετ ήταν νικηφόρο για τον Στέφανο με 6-1.
Γυναικών
Η Μαρία Σάκαρη συνέτριψε την Danka Kovinic από το Μαυροβούνιο με 2-0. Τα σετ 6-0 και 6-1 υπέρ της Ελληνίδας Πρωταθλήτριας, η οποία είναι όγδοη παγκοσμίως στο ranking του τένις γυναικών.
Κολύμβηση
Ανδρών
Μετά από "μέτρια" κούρσα ο Έλληνας Πρωταθλητής του υπτίου Απόστολος Χρήστου τερμάτισε δεύτερος στην 2η ημιτελική σειρά των 100 μ. υπτίας κολύμβησης με χρόνο 52.77 και θα αγωνιστεί στον τελικό του αγωνίσματος με στόχο το Πανελλήνιο ρεκόρ και ένα μετάλλιο.
Ο έτερος στο ίδιο αγώνισμα Βαγγέλης Μακρυγιάννης με επίδοση 52.97 ήταν έκτος στην 1η ημιτελική σειρά και κατετάγη τελικά ένατος, χάνοντας την πρόκριση στον τελικό των 100 μ. υπτίου Ανδρών για μόλις εκατοστά.
Επιτραπέζια Αντισφαίριση
Ανδρών
Ο 44χρονος Παναγιώτης Γκιώνης αγωνιζόμενος για έκτη φορά σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες "κονιορτοποίησε" στην επιτραπέζια αντισφαίριση ανδρών τον 21χρόνο Καναδοκινέζο Eduard Li με 4-0. Τα σετ : 11-6, 11-8, 11-8 και 11-4.
Κωπηλασία
Ανδρών
Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου και ο Πέτρος Γκαϊδατζής τερμάτισαν τρίτοι στην τρίτη προκριματική σειρά του διπλού σκιφ ανδρών με χρόνο 6.46.90 και θα διεκδικήσουν την πρόκριση στο Repechage.
3η ημέρα (29/7/2024)
Κωπηλασία
Ανδρών
Πρώτοι με χρόνο 6.39.46 κατετάγησαν οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής, οι οποίοι πρώτευσαν στην πρώτη προκριματική σειρά Repechage του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, με φυσική συνέπεια να προκριθούν στα ημιτελικά του αγωνίσματος.
Κολύμβηση
Ανδρών
Αγωνισθείς στον τελικό των 100 μ. υπτίου Ανδρών ο Πρωταθλητής Ευρώπης Απόστολος Χρήστου δεν επέτυχε την επιδίωξή του, που ήταν ένας χρόνος κοντά στα 52.10, επίδοση η οποία θα του έδινε ως αποδείχθηκε το αργυρό μετάλλιο και τερματίσας με χρόνο 52.41 κατετάγη τέταρτος χάνοντας το χάλκινο μετάλλιο από τον Αμερικανό Ryan Merphy, ο οποίος σημείωσε χρόνο 52.39.
Το χρυσό μετάλλιο του αγωνίσματος (100 μ. υπτίου Ανδρών) κατέκτησε ο Ιταλός Παγκόσμιος ρέκορντμαν Thomas Ceccon με 52.00.
Απόστολος Χρήστου
Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ο 24χρονος Χρήστος Φραντζεσκάκης, ο οποίος ρίχνοντας στον τελικό της Σφυροβολίας ανδρών μόνο 73,34 μ. κατετάγη δωδέκατος.
Αγωνισθείσα στα προκριματικά του Ακοντισμού γυναικών η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελίνα Τζένγκο με φετεινή καλύτερη ατομική επίδοση 63,22 μ. ήταν τέταρτη στο δεύτερο προκριματικό γκρουπ και προκρίθηκε στον τελικό, όπου θα επιδιώξει μια επίδοση πάνω από τα 64 μέτρα προκειμένου να έχει προϋποθέσεις για τη κατάκτηση ενός μεταλλίου.
Ο Δημήτρης Μάρκος κατετάγη έβδομος με χρόνο 8.01.37 στην δεύτερη προκριματική σειρά των 800μ. ελευθέρας κολύμβησης ανδρών με αποτέλεσμα να βρεθεί εκτός του τελικού του αγωνίσματος, όπου προκρίνονταν οι οκτώ πρώτοι και από τις τέσσερις προκριματικές σειρές. Η τελική κατάταξη του Μάρκου ήταν 26ος.
Μονό τένις
Ανδρών
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αγωνισθείς με σθένος και συγκέντρωση υπερίσχυσε του Βρετανού Daniel Evans με 2-0 σετ. Ο αγώνας ήταν βατός για τον Έλληνα τενίστα ο οποίος κέρδισε το πρώτο σετ με 6-1 και το δεύτερο με 6-2.
Γυναικών
Η Μαρία Σάκαρη αντιμετώπισε την Κινέζα Yue YUAN την οποία "κατέβαλε" εύκολα με 2-0 σετ, λαμβάνοντας την πρόκριση για τους 16. Τα σετ έληξαν 6-2 και 6-1 υπέρ της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, η οποία άλλωστε είναι στην πρώτη δεκάδα της Παγκόσμιας κατάταξης του τένις γυναικών.
Ξιφασκία
Γυναικών
Η Θεοδώρα Γκουντουρά "διέλυσε" την Καναδή Pamela Brind'amour με 15-3 στην σπάθη γυναικών και συνέχισε τις προσπάθειές της με στόχο την διάκριση.
Στον επόμενο αγώνα της η Γκουντουρά αντιμετώπισε την Γαλλίδα Manon Apithy-Brunet, ήταν γνωστό πως εντός Γαλλίας τα πράγματα θα ήταν δύσκολα όπερ και απεδείχθη αφού η Γαλλίδα Πρωταθλήτρια έχοντας την εύνοια της διαιτησίας επικράτησε με 15-13, στερώντας "το όνειρο" της κατάκτησης ενός μεταλλίου από την χαλκέντερη Ελληνίδα Πρωταθλήτρια, που το άξιζε. Τελικά η Γκουντουρά κατετάγη πέμπτη.
Τένις διπλό
Ανδρών-Γυναικών
Ο Στέφανος Ντούσκος και η Μαρία Σάκαρη αντιμετώπισαν τους Ολλανδούς Demi Schuurs και Vesleh Koolhoh, στο διπλό και τους κέρδισαν με 2-0 σετ. Στο πρώτο σετ τα πράγματα ήταν αρκετά εύκολα και επικράτησαν με 6-4, ωστόσο στο δεύτερο σετ οι Ολλανδοί φάνηκαν δισκολοκατάβλητοι με φυσική συνέπεια μετά από χρονοβόρα διαδικασία να κερδίσουν οι Έλληνες τενίστες με 7-6.
Ιστιοπλοΐα
Ανδρών
Ο Βύρων Κοκκαλάνης κατετάγη 18ος με χρόνο 4.47 στην πρώτη ιστιοδρομία της κατηγορίας ιστιοσανίδας ανδρών.
4η ημέρα (30/7/2024)
Μπάσκετ
Ανδρών
Η Ελληνική Ομάδα Μπάσκετ ανδρών αγωνίσθηκε στον δεύτερο αγώνα της μετά το αποτέλεσμα-ήττα (86-79) από τον Καναδά, σε έναν πρόωρο τελικό απέναντι στην αποδυναμωμένη Ισπανία, η οποία όμως (Ισπανία) αποδείχτηκε για μια εις έτι φορά ο κακός δαίμονας μας. Η Φούριας Ρόχας επικράτησαν με 84-77, προηγούμενοι στο ημίχρονο με 49-35. Τα πεντάλεπτα: με πρώτη αναγραφόμενη την Ισπανία "έκλεισαν" ως ακολούθως : 22-21 (Ισπανία), 28-13 (Ισπανία), 21-13 (Ελλάς) και 22-21 (Ισπανία).
Ο Γιάννης Αντετοκούμπο ήταν για ακόμα μία φορά εξαιρετικός, έχοντας επιτύχει 27 πόντους, 3 ασίστ, 11 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα.
Αξιοπρόσεκτη ήταν και η αγωνιστική παρουσία του Βασίλη Τολιόπουλου, ο οποίος σημείωσε 14 πόντους, όπως και του Παπανικολάου, ο οποίος προσπάθησε πετυχαίνοντας 9 πόντους, έχοντας 3 ασίστ και κερδίζοντας 4 ριμπάουντ, αλλά Γουόκαπ, Λαρεντζάκης, Μήτογλου και Καλάθης ήταν ανύπαρκτοι με φυσική συνέπεια η Ελληνική Ομάδα Μπάσκετ Ανδρών να βγάλει μόνη τα μάτια της.
Πλέον η νίκη της ομάδας μας με την Αυστραλία είναι μονόδρομος αλλά και πάλι η τρίτη θέση δεν είναι εξασφαλισμένη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οψόμεθα...
Πόλο
Ανδρών
Με τεράστια προσπάθεια η Εθνική Ομάδα Ανδρών της Υδατοσφαίρισης κυριάρχησε της ισχυρής ομάδας του Μαυροβουνίου με τελικό σκορ 16-15. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με 12-12, ωστόσο οι Έλληνες πολίστες επιδεικνύοντας τεράστια ψυχικά αποθέματα και με περισσή ευστοχία πέτυχαν πέντε τέρματα σε ισάριθμα πέναλτι, έναντι τεσσάρων των αθλητών του Μαυροβουνίου με φυσική συνέπεια η ομάδα πόλο των ανδρών να μετρά δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες μέχρι σήμερα.
Κωπηλασία
Ανδρών
Πραγματοποιώντας συντηρητική "κούρσα" αγωνισθείς στην τρίτη προκριματική σειρά του μονού σκιφ ανδρών ο Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος κατετάγη τρίτος με χρόνο 6.56.68 και προκρίθηκε στα ημιτελικά, όπου "περνούσαν" οι τρεις πρώτοι εκάστης προημιτελικής σειράς.
Τένις
Γυναικών
Δεν τα κατάφερε η Μαρία Σάκαρη, η οποία αγωνισθείσα στο Τένις Γυναικών με την Ουκρανή Marta Kostyuk ηττήθηκε με 2-1 σετ. Αρχικά η Ελληνίδα Πρωταθλήτρια και εκ των κορυφαίων παγκοσμίως την τελευταία διετία κέρδισε το πρώτο σετ με 6-4 δίνοντας ελπίδες για την συνέχεια, όμως τα προσδοκώμενα για την Σάκαρη δεν ήρθαν, αφού η Kostyuk κέρδισε το δεύτερο σετ με 7-6 και το τρίτο με 6-4. Τοιουτοτρόπως η Ελληνίδα κορυφαία τενίστρια τερμάτισε άδοξα το "ταξίδι" για την διεκδίκηση της κατάκτησης ενός μεταλλίου.
Τένις Διπλό
Γυναικών
Αντίστοιχο αποτέλεσμα με το μονό γυναικών είχε και ο αγώνας των Ελληνίδων Μαρίας Σάκαρη και Δέσποινας Παπαμιχαήλ στο διπλό του τένις γυναικών όπου ηττήθηκαν "αβίαστα" από τις Αμερικανίδες Danielle Collins και Desirae Krawczyk με 2-0. Τα σετ : 6-1 και 6-3.
Κολύμβηση
Ανδρών
Η Σκυταλοδρόμια των Aνδρών στα 4x200 μ. ελεύθερο δεν τα κατάφερε και με χρόνο 7.09.60 τερμάτισε πέμπτη στην δεύτερη προκριματική σειρά, ετέθη εκτός συνέχειας των αγώνων, καταταγείσα ενδέκατη.
Ιστιοπλοΐα
Ανδρών
Ο Βύρων Κοκκαλάνης κατετάγη όγδοος στην δεύτερη ιστιοδρομία της ιστιοσανίδας ανδρών, 15ος στην τρίτη ιστιοδρομία, ενώ ακυρώθηκε στην τέταρτη ιστιοδρομία και προσδοκά σε ακόμα καλύτερα πλασαρίσματα προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση στην οκτάδα.
5η ημέρα (31/7/2024)
Τζούντο
Ανδρών
Ο Θεοδωρής Τσελίδης ξεκίνησε δυναμικά στα 90 κιλά του Τζούντο Ανδρών κερδίζοντας στους δύο πρώτους αγώνες του με Ιππόν, αρχικά τον Robert Florentino από την Δομικανική Δημοκρατία και ακολούθως τον Σέρβο Nemanja Majidov.
Ωστόσο ηττήθηκε με βαζάρι από τον Αμερικανό Maxime-Gael NGAYAP HAMBOU με συνέπεια να επιδιώξει στην συνέχεια να προκριθεί για να διεκδικήσει ένα μετάλλιο μέσω της διαδικασίας του Repechage.
Ο Τσελίδης κυριάρχησε στο Repechage των 90 κιλών του τζούντο με βαζάρι επί του Aram Grigorian (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) με συνέπεια να προκριθεί για την διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου.
Θρίαμβος για τον σπουδαίο Έλληνα Τζουντόκα (Τσελίδη), ο οποίος μετά από προσεκτικό από πλευράς τακτικής αγώνα κέρδισε με βαζάρι στα πρώτα λεπτά τον Γεωργιανό αγωνιζόμενο με τα χρώματα της Ισπανίας Tristani Mosakhlishvili, ακολούθως με σωστές τοποθετήσεις διαφύλαξε την νίκη του, "χαρίζοντας" στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο (χάλκινο) και το έναυσμα να επιδιώξει την κατάκτηση και έτερων μεταλλίων στην συνέχεια του αγώνα.
Θεόδωρος Τσελίδης
Υδατοσφαίριση
Γυναικών
Η Ελληνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης των Γυναικών δεν τα κατάφερε απέναντι στην Ισπανία, αν και προηγήθηκε με 2-0, ηττήθηκε με 10-8 μετά από αντεπίθεση διαρκείας της Φούριας Ρόχας. Τα οκτάλεπτα: 2-2, 3-3, 4-2 και 1-1.
Τζούντο
Γυναικών
Πραγματοποιώντας τον πρώτο αγώνα της στα 70 κιλά του Τζούντο Γυναικών η Ελισάβετ Τελτσίδου, ηττήθηκε με ιππόν από την Βελγίδα Gabriela Willems ένεκα μιας απροσεξίας, συγκεκριμένα η Ελληνίδα πρωταθλήτρια προηγείτο αφού η Βελγίδα "αντίπαλός" της είχε τρεις παρατηρήσεις σε βάρος της, ωστόσο λόγω εσφαλμένης τοποθέτησης στο σώμα της Τελτσίδου η Willems πέρασε πάνω της και με την κατάλληλη λαβή την κέρδισε με ιππόν.
Κωπηλασία
Γυναικών
Αγωνιζόμενες στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών των γυναικών οι: Ζωή Φίτσου και Μελίνα Κοντού τερμάτισαν δεύτερες στην δεύτερη ημιτελική σειρά με χρόνο 6.57.90 και προκρίθηκαν στον τελικό του αγωνίσματος.
Την πρόκριση στον τελικό του διθέσιου γυναικών εξασφάλισαν οι : Ευαγγελία Αναστασιάδου και Χριστίνα Μπούρμπου τερματίζοντας τρίτες στην πρώτη ημιτελική σειρά με χρόνο 7.18.28.
Ανδρών
Αγωνιζόμενοι στο διπλό σκιφ Ανδρών οι: Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής κατετάγησαν δεύτεροι με χρόνο 6.23.36 στην δεύτερη ημιτελική σειρά του αγωνίσματος και προκρίθηκαν στον τελικό όπου θα επιδιώξουν να κερδίσουν ένα μετάλλιο, γεγονός δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο.
Τένις
Ανδρών
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκρίθηκε στα προημιτελικά του μονού τένις ανδρών, νικώντας με 2-0 τον Αργεντινό Sebastian Baez. Τα νικηφόρα σετ του Στέφανου ήταν: 7-5 και 6-1. Ο Έλληνας Πρωταθλητής θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά τον "τεράστιο" Novak Djokovic, δεύτερο την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στον κόσμο και θα πρέπει να πραγματοποιήσει υπέρβαση εάν θέλει να προκριθεί στα ημιτελικά του τουρνουά.
Κολύμβηση
Ανδρών
Αγωνιζόμενοι στον προκριματικό των 200 μ. ύπτιο οι: Απόστολος Χρήστου και Απόστολος Σίσκος "έλαβαν" αμφότεροι την πρόκριση για τα ημιτελικά. Συγκεκριμένα ο Χρήστου τερμάτισε τρίτος στην δεύτερη προκριματική σειρά με επίδοση 1.57.18, ενώ ο Σίσκος με χρόνο 1.57.26 ήταν τρίτος στην τέταρτη σειρά. Αξίζει να σημειωθεί πως για να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στον τελικό του αγωνίσματος οι δύο Έλληνες αθλητές, δέον όπως επιτύχουν χρόνο καλύτερο από 1.57.00.
Στον δεύτερο ημιτελικό των 200 μ. ύπτιο ανδρών ο Απόστολος Χρήστου με χρόνο 1.56.33 τερμάτισε τέταρτος και προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματος.
Στον αντίποδα ο Απόστολος Χρήστου έμεινε εκτός τελικού σημειώνοντας επίδοση 1.57.77 καταταγείς 14ος.
Στον αντίποδα ο Απόστολος Χρήστου έμεινε εκτός τελικού σημειώνοντας επίδοση 1.57.77 καταταγείς 14ος.
Κολύμβηση
Γυναικών
Η Γεωργία Δαμασιώτη πετυχαίνοντας Πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 2.09.55 τερματίζοντας πέμπτη στην τρίτη προκριματική σειρά των 200 μ. πεταλούδας γυναικών προκρίθηκε στα ημιτελικά του αγωνίσματος, όπου τερματίζοντας 8η με χρόνο 2.10.25 στην δεύτερη σειρά "απώλεσε" την πρόκριση στον τελικό και κατέλαβε την 15η θέση.
Επιτραπέζια αντισφαίριση
Ανδρών
Ο 44χρόνος Παναγιώτης Γκιώνης αγωνισθείς με άπασες τις ψυχοσωματικές δυνάμεις του στο μονό Ανδρών της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Αμερικανού Kanak JHA και ηττήθηκε με 4-2, χάνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσει μία θέση στην πρώτη 16άδα.
6η ημέρα (1/8/2024)
Κολύμβηση
Άνδρες
Εκπληκτικός ο Απόστολος Χρήστου μετά από φοβερή εμφάνιση κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 200 μ. ύπτιο των Ανδρών με Πανελλήνιο ρεκόρ 1.54.82, πίσω από τον Ούγγρο Hubert Kos, ο οποίος σημείωσε χρόνο 1.54.26. Τα ψυχικά αποθέματα του Έλληνα Πρωταθλητή αποδείχτηκαν "ατσάλινα" αφού μετά από την όχι ευδόκιμη αγωνιστική παρουσία του στο αγώνισμα της ειδικότητάς του τα 100 μ. ύπτιο Ανδρών, ανέδειξε τις σπουδαίες δυνατότητές του και ανέκαμψε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο αναρριχηθείς στο δεύτερο σκαλί του πόντιουμ των νικητών του αγωνίσματος.
Στα 50 μ. ελεύθερο Ανδρών αγωνίστηκε ο Κριστιάν Γκολομέεφ, ο οποίος μετέχοντας στην δέκατη προκριματική σειρά του αγωνίσματος τερμάτισε τέταρτος με 21.86 και προκρίθηκε στα ημιτελικά.
Αντιθέτως δεν τα κατάφερε ο Στέργιος-Μάριος Μπίλας, ο οποίος αγωνισθείς στην ένατη προκριματική σειρά ήταν πέμπτος με 22.00 και ετέθη εκτός συνέχειας των αγώνων καταλαμβάνοντας την 18η θέση στο σύνολο των αγωνισθέντων κολυμβητών.
Στα 200 μ. Μεικτής Ανδρών συμμετείχε ο Απόστολος Παπαστάμος, ο οποίος αγωνισθείς στην τρίτη προκριματική σειρά του αγωνίσματος με χρόνο 2.00.79 τερμάτισε όγδοος και προκρίθηκε στα ημιτελικά όπου "περνούσαν" οι κολυμβητές με τους 16 καλύτερους χρόνους από όλες τις προκριματικές σειρές. Ακολούθως ο Παπαστάμος έλαβε μέρος στην 1η ημιτελική σειρά των 200 μ. Μεικτής Κολύμβησης καταταγείς όγδοος, καταλαμβάνοντας την 16η θέση.
Στα 50 μ. ελεύθερο των ανδρών ο Κρίστιαν Γκολομέεφ πήρε την πρόκριση για τον τελικό, καταταγείς τέταρτος στην 2η ημιτελική σειρά με χρόνο 21.62, έχοντας επιτύχει τον έβδομο καλύτερο χρόνο.
Το Stade de France κατάμεστο την 1η ημέρα του Στίβου.
Στίβος
Γυναίκες
Χωρίς δυνάμεις η 40χρονη δις Πρωταθλήτρια Ευρώπης Αντιγόνη
Ντρισμπιώτη, καθ΄όλη την διάρκεια της διαδρομής του τελικού των 20 χιλιομέτρων Βάδην Γυναικών τερμάτισε 22η σε σύνολο 45 αθλητριών οι οποίες μετείχαν στο μόλις προαναφερθέν επίπονο αγώνισμα το οποίο "απαιτεί" από τους αγωνιζομένους ενέργεια, δυνάμεις και φρεσκάδα, στοιχεία τα οποία σε αυτήν την χρονική στιγμή δεν υφίστανται στην αναμφίβολα αξιέπαινη Ντρισμπιώτη.
Πόλο
Ανδρών
Την τρίτη συνεχή νίκη σε ισάριθμους αγώνες πέτυχε η Ελληνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Ανδρών, η οποία αγωνισθείσα απέναντι στην ισχυρή ομάδα των ΗΠΑ επικράτησε με σκορ 13-11, το ημίχρονο "βρήκε" προηγούμενη την Ελλάδα με 7-6. Τα οκτάλεπτα με πρώτη αναφερόμενη την Ελλάδα ήταν τα εξής : 4-4, 3-2, 4-3 και 2-2.
Τένις
Ανδρών
Στο μονό του Τένις Ανδρών αγωνίστηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς "κόντρα" στον Σέρβο Novak Djokovic, έναν χαρισματικό αντισφαιριστή και εκ των κορυφαίων όλων των εποχών στο Τένις Ανδρών. Ο Djokovic κέρδισε το πρώτο σετ με 6-3, στην αρχή του δεύτερου σετ ο Σέρβος πρωταθλητής άρχισε να εμφανίζει πρόβλημα τραυματισμού, ωστόσο οι τεράστιες δυνατότητες του Djokovic και τα ακατάβλητα ψυχικά του χαρίσματα του εξασφάλισαν την επικράτηση και στο δεύτερο σετ. Τοιουτοτρόπως νικητής του αγώνα ήταν με 2-0 (6-3 και 7-6) ο Djokovic, ο οποίος προκρίθηκε στα ημιτελικά του απλού τένις ανδρών.
Κωπηλασία
Ανδρών
Ο Ολυμπιονίκης του Τόκυο Στέφανος Ντούσκος προκρίθηκε στον τελικό του μονού σκιφ Ανδρών, έχοντας τερματίσει τρίτος στην δεύτερη ημιτελική σειρά με χρόνο 6.40.78. Ωστόσο στον τελικό του αγωνίσματος ο αγώνας θα είναι πολύ δύσκολος για τον Έλληνα αθλητή ο οποίος δεν έπεισε με τις έως και σήμερα εμφανίσεις του πως είναι στην κατάλληλη αγωνιστική φόρμα για να διεκδικήσει ένα μετάλλιο. Μακάρι να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα στον τελικό.
7η ημέρα (2/8/2024)
Στίβος
Ύψος Γυναικών
Η Τατιάνα Γκούσιν με άλμα 1,92 μ. στην δεύτερη προσπάθεια προκρίθηκε στον τελικό του Άλματος εις Ύψος Γυναικών, αντίθετα η Παναγιώτα Δόση αγωνισθείσα στο ίδιο αγώνισμα με την Γκούσιν (Ύψος Γυναικών) απογοήτευσε αφού δεν υπερέβη το αρχικό ύψος 1,83 μ. και κατετάγη έσχατη (29). Μετά από εξαίρετη προσπάθεια η Κύπρια Γιελένα Κουλιτσένκο "πέρασε" και αυτή στον τελικό έχοντας υπερβεί τα 1,92 μ. με το πρώτο άλμα.
Σφυροβολία Ανδρών
Ο Χρήστος Φραντζεσκάκης με βολή 75,53 μ. στην πρώτη προσπάθειά του στον προκριματικό της Σφυροβολίας, προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματος (Σφυροβολίας Ανδρών), αντίθετα ο Μιχάλης Αναστασάκης αγωνισθείς στο πρώτο προκριματικό γκρουπ της Σφυροβολίας ανδρών είχε καλύτερη βολή στα 70,14 μ. και αποκλείστηκε από τον τελικό του αγωνίσματος καταταγείς 27ος επί συνόλου τριάντα σφυροβόλων.
100 μ. Γυναικών
Αγωνισθείσα στην έβδομη προκριματική σειρά των 100 μ. Γυναικών η 21χρονη Πολυνίκη Εμμανουηλίδου τερμάτισε τέταρτη με χρόνο 11.25 και απώλεσε την ευκαιρία να προκριθεί στα ημιτελικά καταταγείσα 26η σε σύνολο 72 αθλητριών οι οποίες μετείχαν σε όλες τις προκριματικές σειρές.
Κολύμβηση
Ανδρών
Πέμπτος όπως και στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2021 στο Τόκυο τερμάτισε ο Έλληνας Πρωταθλητής Κριστιάν Γκολομέεφ, οποίος αγωνισθείς στον τελικό των 50 μ. ελεύθερο σημείωσε επίδοση 21.59.
Κωπηλασία
Άνδρες
Οι Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Πέτρος Γκαϊδατζής μετά από εξαίρετη κούρσα και χρόνο 6.13.44 κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο διθέσιο σκιφ ελαφρών βαρών των ανδρών.
Γυναίκες
Στο τρίτο σκαλί του πόντιουμ του διθέσιου σκιφ ελαφρών βαρών Γυναικών με επίδοση 6.49.28 αναρριχήθηκαν οι: Δήμητρα Κοντού και Ζωή Φίτσου.
Η Χριστίνα Μπούρμπου και η Ευαγγελλία Αναστασιάδου αγωνισθείσες στον τελικό του δικώπου Γυναικών τερμάτισαν έκτες με χρόνο 7.13.30.
Μπάσκετ
Ανδρών
Η Ελληνική Ομάδα Καλαθόσφαιρας Ανδρών επικράτησε της σκληροτράχηλης Αυστραλίας με 77-71, τα δεκάλεπτα: 24-25, 12-28, 14-9 και 21-15 και ελπίζει στην πρόκριση στην επόμενη φάση. Κορυφαίοι για την Ελληνική ομάδα ήταν οι: Γιάννης Αντετοκούμπο με 20 πόντους και 6 ασίστ, Γουόκαπ με 18 πόντους, Τολιόπουλος και Μήτογλου με 13 πόντους.
Σκοποβολή
Αγωνισθείς στο σκιτ Ανδρών ο Παγκόσμιος ρέκορντμαν του αγωνίσματος Ευθύμης Μίττας ήταν όγδοος με την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας και θα επιδιώξει αύριο να εισέλθει στην πρώτη εξάδα, για να αγωνιστεί στον τελικό του αγωνίσματος με απώτερο στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου.
Η Ολυμπιονίκης της σκοποβολής Άννα Κορακάκη δεν προκρίθηκε στον τελικό των 25 μέτρων με πιστόλι γυναικών, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα όρασης και κατετάγη 34η.
Πόλο
Γυναικών
Η Ελληνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών ηττήθηκε σε τρίτο συνεχή αγώνα, χάνοντας από την Ιταλία με 12-8 και η πρόκριση πλέον φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.
8η ημέρα (3/8/2024)
Στίβος
Άλμα Επί-κοντώ Ανδρών
Μετά από εξαιρετική εμφάνιση στον προκριματικό του Άλματος Επι-κοντώ Ανδρών ο Ρέκορντμαν Ελλάδος Μανώλης Καραλής, προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματος με 5,75 μ., έχοντας υπερβεί όλα τα ύψη: 5,60 μ., 5,70 μ. και 5,75 μ. με την πρώτη προσπάθεια.
Κωπηλασία
Ανδρών
Στα μέσα της απόστασης, ήτοι εννιακόσια μέτρα πριν τον τερματισμό ήταν τρίτος ο Ολυμπιονίκης του Τόκυο Στέφανος Ντούσκος, ο οποίος στην συνέχεια μην έχοντας τις απαιτούμενες δυνάμεις άρχισε να υποχωρεί με συνέπεια να τερματίσει έκτος στον τελικό του μονοθέσιου σκιφ Ανδρών με χρόνο 7.02.05.
Πόλο
Ανδρών
Η Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης των Ανδρών μετά από τις τρεις πρώτες συνεχόμενες νίκες, ηττήθηκε από την πανίσχυρη Κροατία με 14-13. Τα οκτάλεπτα: 3-3, 1-3, 7-3 και 3-4, με πρώτη αναφερόμενη την Κροατία.
Κολύμβηση
Γυναικών
Αγωνισθείσα στην 10η προκριματική σειρά των 50 μ. ελεύθερο Γυναικών η Νόρα Δράκου τερμάτισε πέμπτη με χρόνο 24.80 και έμεινε εκτός των ημιτελικών για οκτώ εκατοστά καταλαμβάνοντος την 17η θέση επί συνόλου 79 κολομβητριών.
Ανδρών
Ο Δημήτρης Μάρκος πρώτευσε στην πρώτη προκριματική σειρά των 1500 μ. ελεύθερου Ανδρών με 15.11.19, ωστόσο στον τελικό περνούσαν οι κολυμβητές με τους οκτώ ταχύτερους χρόνους από όλες τις σειρές. Οπότε ο Μάρκος δεν προκρίθηκε στον τελικό καταταγείς 19ος επί συνόλου 24 αθλητών.
Σκοποβολή
Ανδρών
Δεν τα κατάφερε ο παγκόσμιος ρέκορντμαν του σκιτ Ανδρών Ευθύμης Μίττας να εισέλθει στην πρώτη εξάδα των σκοπευτών του τελικού αφού με 121 επιτυχείς στις 125 βολές κατετάγη ενδέκατος, ενώ στο ίδιο αγώνισμα (σκιτ Ανδρών) ο Χαράλαμπος Χαλκιαδάκης με 118 στις 125 βολές ήταν 19ος.
Γυναικών
Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών (σκιτ) η Εμμανουέλα Κατσουράκη είναι πέμπτη με 72 στις 75 βολές και συνεχίζει με στόχο την είσοδό της στον τελικό του σκιτ Γυναικών.
Ποδηλασία
Ο Γιώργος Μούγλος κατετάγη 76ος στην ποδηλασία δρόμου ανδρών με χρόνο 6ώρ.45.33, νικητής του αγώνα με χρόνο 6ώρ.19.34 ήταν ο Βέλγος Remko Ewenepoel.
Ιστιοπλοΐα
Τα αδέλφια Οδυσσέας και Αριάδνη Σπανάκη βρίσκονται στην 14η θέση μετά την δεύτερη ιστιοδρομία.
9η ημέρα (4/8/2024)
Στίβος
Μήκος Ανδρών
Εξαιρετικός ήταν ο Ολυμπιονίκης Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος στο μοναδικό άλμα του στον προκριματικό του μήκους ανδρών, ξεπέρασε το όριο πρόκρισης 8,15 μ. και έλαβε την άγουσα για τον τελικό του αγωνίσματος, όπου προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο.
200 μ. Γυναικών
Δεν τα κατάφερε η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, η οποία τερμάτισε τέταρτη στην πέμπτη προκριματική σειρά με χρόνο 23.06 και θα διεκδικήσει αύριο την πρόκριση στα ημιτελικά των 200 μ. γυναικών μέσω Repechage.
Σφυροβολία Γυναικών
Η Σταματία Σκαρβέλη αγωνισθείσα στο δεύτερο προκριματικό γκρουπ της Σφυροβολίας γυναικών έριξε 69,38 μ. και ετέθη εκτός τελικού καταταγείσα 17η σε σύνολο 29 αθλητριών οι οποίες μετείχαν και στα δυο προκριματικά γκρουπ.
Άλμα εις Ύψος Γυναικών
Αγωνιζόμενη στον τελικό του Ύψους Γυναικών η Τατιάνα Γκούσιν, είχε ήδη επιτύχει τον πρώτο στόχο της, δεν τα κατάφερε όμως και στον τελικό όπου περιορίστηκε σε άλμα στα 1,86 μ. ύψος το οποίο υπερέβη με την πρώτη προσπάθεια καταταγείσα ένατη.
Σφυροβολία Ανδρών
Ενόργανη Γυμναστική
Ανδρών
Αδικήθηκε από τους κριτές ο Ολυμπιονίκης των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος συγκέντρωσε 15.100 βαθμούς και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, το τρίτο συνεχόμενο μετάλλιο σε ισάριθμους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το χρυσό μετάλλιο με 15.300 βαθμούς κέρδισε ο Κινέζος Ολυμπιονίκης το 2021 στο Τόκυο Yang LIU, και το χάλκινο με 15.233 βαθμούς ο συμπατριώτης του αμέσως προηγουμένου Jingyon ZHOU.
Σκοποβολή
Γυναικών
Πέμπτη κατετάγη τελικά η Εμμανουέλα Κατσουράκη έχοντας 23 επτυχημένους στόχους.
Πόλο
Γυναικών
Άνετη επικράτηση της Ελληνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Γυναικών απέναντι στην διοργανώτρια Γαλλία την οποία συνέτριψε με 11-4 και προκρίθηκε στα προημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία.
10η ημέρα (5/8/2024)
Στίβος
Ανδρών
Άλμα Επί-κοντώ (Τελικός)
Το χρυσό μετάλλιο του Επί-κοντώ ανδρών το κέρδισε ο συνήθης "ύποπτος" Αρμάντ Ντουπλάντις, παγκόσμιος Ρέκορντμαν, Ολυμπιονίκης, Παγκόσμιος Πρωταθλητής και Πρωταθλητής Ευρώπης με επίδοση 6,25 μ. νέο Παγκόσμιο ρεκόρ, για αυτόν τον αθλητή που εφόσον είναι υγιής δύναται να δώσει ακόμα πάρα πολλά στον παγκόσμιο Αθλητισμό.
Ο 24χρονος ρέκορντμαν Ελλάδας και Βαλκανίων Μανώλης Καραλής πραγματοποίησε την υπέρβαση για μία εις έτι φορά κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο με άλμα 5,90 μ. αποδεικνύοντας την τεράστια σταθερότητά του φέτος αλλά και το αδάμαστο" του χαρακτήρα του.
Ο Μανόλο έχει ξεπεράσει φέτος σε τρεις αγώνες τα 5,90 μ. και δείχνει την σημαντική βελτίωσή του την τελευταία διετία.
11η ημέρα (6/8/2024)
Στίβος
Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στο μήκος ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων κατέκτησε ο "ασύλληπτος" Μίλτος Τεντόγλου με άλμα 8,48 μ.
Η σειρά των αλμάτων του Μίλτου, ο οποίος για μία εις έτι φορά επέδειξε μεγάλη σταθερότητα ήταν: 8,27 μ. (-0,5) - 8,48 (0,0), 8,24 (-0,4), 8,36 (0-,6), 8,31 (0,4) και άκυρη η τελευταία προσπάθειά του.
Την τελευταία εξαετία από το 2018 μέχρι σήμερα ο Γρεβενιώτης αθλητής του "Τιτάνα" Γιώργου Πομάτσκι έχει κερδίσει τα πάντα. Δέκα χρυσά μετάλλια στις κορυφαίες διοργανώσεις του στίβου, 2 χρυσά στους Ολυμπιακούς αγώνες, 1 χρυσό και 1 ασημένιο μετάλλιο στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτού Στίβου Ανδρών, 3 χρυσά σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ανοικτού Στίβου και επίσης 3 χρυσά σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Κλειστού Στίβου, παράλληλα έχει δείξει αξιοπρόσεκτη σταθερότητα σε "μεγάλα" άλματα έχοντας υπερβεί σε δέκα αγώνες τα 8,40 μ. και σε 22 τα 8,30 μ., ενώ έχει αποδείξει περίτρανα επιπροσθέτως πως εν περιπτώσει συναγωνισμού είναι σε θέση να πραγματοποιήσει άλματα μεγαλύτερα από 8,60 μ. έχοντας επικρατήσει επί των κορυφαίων αλτών μήκους όλης της υδρογείου την τελευταία δεκαετία.
Βάσει σταθερότητας αλλά και επιτυχιών ο Τεντόγλου είναι ο κορυφαίος άλτης μήκους στην υδρόγειο την τελευταία εικοσαετία και ένας εκ των πέντε κορυφαίων αλτών Μήκους όλων των εποχών, μαζί με τον Κάρλ Λιούς, Ιβάν Πεντρόζο, Μάϊκ Πάουελ και Τζέσε Όουενς.
Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Τεντόγλου πετυχαίνει ένα επίτευγμα μοναδικό να είναι ο δεύτερος αθλητής μετά τον ανυπέρβλητο Κάρλ Λιούις που υπερασπίζεται τον τίτλο του για δεύτερη συνεχή φορά σε Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μπάσκετ
Ανδρών
Με πείσμα και αυτοθυσία αγωνίστηκε η Εθνική Ομάδα Ανδρών του Μπάσκετ απέναντι στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία, η οποία εφάνταζε το φαβορί πριν την έναρξη του αγώνα, ωστόσο επιθετικά δεν ήταν σε καλή ημέρα η Ελλάδα με φυσική συνέπεια να απωλέσουμε τον αγώνα με σκορ 76-63. Τα δεκάλεπτα: 15-21, 25-15, 23-16 και 17-11.
MVP ήταν ο σπουδαίος Γερμανός φόργουορντ Φραντς Βάγκνερ ο οποίος πέτυχε 18 πόντους, είχε 3 ασίστ και 3 κλεψίματα, από Ελληνικής πλευράς για ένα εις έτι παιχνίδι διεκρίθη ο Γιάννης Αντετοκούμπο ο οποίος πέτυχε 22 πόντους και είχε 3 ασίστ.
Ο προκριματικός του επι-κοντώ γυναικών ήταν πρωτοποριακός για δυο λόγους, πρώτον γιατί το επίπεδο ήταν πολύ χαμηλό με συνέπεια να προκριθούν και αθλήτριες οι οποίες υπερέβησαν με την πρώτη προσπάθεια τα 4,40 μ. και εκ δευτέρου γιατί πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες προκρίνονται στον τελικό είκοσι αθλήτριες.
Τοιουτοτρόπως από Ελληνικής πλευράς προκρίθηκαν οι: Κατερίνα Στεφανίδη έχουσα υπερβεί τα 4,55 μ. και η Αριάδνη Αδαμοπούλου, η οποία είχε επιτυχημένη την πρώτη προσπάθεια στα 4,40 μ. Στον αντίποδα ανεπιτυχής ήταν η προσπάθεια της Ελένης-Κλοντια Πόλακ στον προκριματικό του Επί-κοντώ Γυναικών. Η Πόλακ υπερέβη τα 4,20 μ. και κατετάγη 27η σε σύνολο 30 επικοντιστριών.
Προκρίθηκε στα ημιτελικά των 200 μ. γυναικών μέσω Repechage η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, η οποία με χρόνο 22.99 τερμάτισε τρίτη στην πρώτη σειρά Repechage και ακολούθως θα αγωνιστεί στα ημιτελικά με σκοπό το ατομικό ρεκόρ και ότι ήθελε προκύψει.
Έχοντας προκριθεί στα ημιτελικά των 200 μ. γυναικών η 21χρονη Εμμανουηλίδου αγωνίστηκε στην δεύτερη σειρά (ημιτελική) όπου χωρίς τις απαιτούμενες δυνάμεις κσι με τεχνικά λάθη τερμάτισε όγδοη (έσχατη) με χρόνο 23.18 και κατετάγη 16η στις ισάριθμες αθλήτριες, οι οποίες αγωνίστηκαν και στις δυο ημιτελικές σειρές.
Σκοποβολή
Σκιτ μεικτό
Αγωνιζόμενοι στον προκριματικό του μεικτού σκιτ οι Ευθύμης Μίττας και Εμμανουέλα Κατσουράκη, ετέθηκαν εκτός τελικού επιτυγχάνοντας 139 εύστοχες βολές και καταταγέντες 13οι σε σύνολο δεκαπέντε σκοπευτών οι οποιοι μετείχαν στο συγκεκριμένο αγώνισμα.
Πόλο
Ανδρών
Νικήτρια ήταν η Ελληνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Ανδρών επί της αντίστοιχης της Ιταλίας. Η ομάδα του Θεοδωρή Βλάχου κέρδισε με 9-8, τα οκτάλεπτα με πρώτη αναφερόμενη την Ελληνική ομάδα ήταν τα ακόλουθα: 2-2, 4-3, 0-1 και 3-2. Με αυτήν την νίκη η Ελληνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης των Ανδρών εξασφάλισε την συμμετοχή της στα προημιτελικά, όπου θα διασταυρωθεί με την Σερβία ή την Ουγγαρία αναλόγως της θέσης την οποία θα καταλάβει. Η πρώτη θέση θα "μας" φέρει αντιμέτωπους με την Σερβία και η δεύτερη με την Ουγγαρία, όπως και να έχει απαιτούνται προσήλωση και υπέρβαση για να ξεπεράσουμε το εμπόδιο μιας εκ των δυο ομάδων οι οποίες είναι παραδοσιακά πανίσχυρες και έχουν αμφότερες βλέψεις για μετάλλιο.
Ιππασία
Υπερπήδηση εμποδίων
Η Ιόλη Μυτιληναίου δεν πραγματοποίησε τον αγώνα που θα επιθυμούσε στην υπερπήδηση εμποδίων της ιππασίας αν και ξεκίνησε "δυνατά" στην συνέχεια κάποια τεχνικά λάθη και ρίψεις εμποδίων την έκαναν να υποχωρήσει με συνέπεια να τερματίσει 57η σε σύνολο 74 ιππέων.
Ο Noah Lyles νικητής στα 100 μ. ανδρών και το αποτέλεσμα του αγώνα.
Ο Νικητής του Δεκάθλου Markus Rooth και το επίσημο αποτέλεσμα
12η ημέρα (7/8/2024)
Στίβος
Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης του επι-κοντώ γυναικών το 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο Κατερίνα Στεφανίδη, προερχόμενη από "ελαφρείς" τραυματισμούς την φετεινή χρονιά με άλμα 4,70 μ. στον τελικό του αγωνίσματός της (Επι-κοντώ γυναικών) περιορίστηκε στην ένατη θέση, σε ένα αγώνισμα που οι τρεις πρώτες αθλήτριες ξεπέρασαν τα 4,85 μ. και νικήτρια ανεδείχθη η Αυστραλή Νίνα Κένεντι με άλμα στα 4,90 μ.
Αγωνισθείσα στα προκριματικά του Ακοντισμού γυναικών η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελίνα Τζένγκο με φετεινή καλύτερη ατομική επίδοση 63,22 μ. ήταν τέταρτη στο δεύτερο προκριματικό γκρουπ και προκρίθηκε στον τελικό, όπου θα επιδιώξει μια επίδοση πάνω από τα 64 μέτρα προκειμένου να έχει προϋποθέσεις για τη κατάκτηση ενός μεταλλίου.
Πάλη
Η Μαρία Περβολαράκη αγωνισθείσα στα 53 κιλά της ελευθέρας Πάλης γυναικών απώλεσε την ευκαιρία να προκριθεί στον επόμενο γύρο, αφού ηττήθηκε από την "ανίσχυρη" Γερμανίδα Ανίκα Βέντλε με 3-2 και κατά πάσα πιθανότητα χάνει την ευκαιρία να αγωνιστεί για ένα μετάλλιο αφού για να επισυμβεί αυτό δέον όπως προκριθεί στον τελικό η Γερμανίδα Βέντλε, λειτουργώντας ως υπομόχλιο για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια προκειμένου να διεκδικήσει μέσω Repechage ένα μετάλλιο.
Πόλο
Γυναικών
Η Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης των Ανδρών ηττήθηκε από την Ολυμπιονίκη Σερβία με 12-11 δύο δευτερόλεπτα πριν την λήξη του αγώνα, ο οποίος όδευε προς τα πέναλτυ. Το νικητήριο γκολ της Σερβίας σημείωσε ο Γιόχιτς. Τα οκτάλεπτα του αγώνα με πρώτη αναφερόμενη την Σερβία ήταν: 3-3, 2-3, 4-2 και 2-4. Η Ελληνική Ομάδα θα επιδιώξει πλέον το καλύτερο πλασάρισμα για τις θέσεις 5 έως 8.
13η ημέρα (8/8/2024)
Πάλη
Αγωνιζόμενος
στον πρώτο αγώνα των 86 κιλών ελευθέρας πάλης ο Ντάουρεν Κουρουγκλίεφ
επιβλήθηκε θριαμβευτικά του Πορτορικανού Ethan Adrian RAMAS με 11-0,
στον δεύτερο αγώνα του ο Έλληνας παλαιστής ηττήθηκε από έναν εκ των
φαβορί, τον Ιρανό Hassan Yazdanicharrati με 9-4 και εφόσον ο Ιρανός όπως
είναι λογικό "προχωρήσει" έως τα ημιτελικά, τότε ο Έλλην παλαιστής θα
διεκδικήσει ένα μετάλλιο.
Πόλο
Γυναικών
Η
Ελληνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης των Γυναικών ηττήθηκε από την πανίσχυρη
Ουγγαρία με 12-9, τα οκτάλεπτα με πρώτη αναφερόμενη την Ουγγαρία ήταν
1-2, 3-2, 4-3 και 4-2) ακολούθως θα αγωνιστεί με τον Καναδά με στόχο την
κατάκτηση της 7ης θέσης.
14η ημέρα (9/8/2024)
Ελευθέρα πάλη
Αγωνισθείς
στα 86 κιλά της Ελευθέρας πάλης ο Ντάουρεν Κουρουγκλίεφ επιβλήθηκε
άνετα σε λιγότερο από δύο λεπτά επί του Αυστραλού Τζέϊντεν Λόρενς με
10-0 σημεία, αργότερα έλαβε μέρος αντιμετωπίσας τον ισχυρό από το Σαν Μαρίνο Myles
Amine, τον οποίο κατέβαλε με 5-4 σημεία κατακτώντας το χάλκινο μετάλιο δίκαια, παρ' ότι ο αντίπαλός του είχε εντυπωσιακό φινάλε κερδίζοντας 4 σημεία.
Δεν
τα κατάφερε ο 22χρονος Γιώργος Κουγιουμτζίδης, ο οποίος αγωνισθείς στα
74 κιλά ελευθέρας πάλης ηττήθηκε με 8-2 από τον Ρώσο, αγωνιζόμενος με τα
χρώματα του Ταντζικιστάν Viktor Rasadin και για να διεκδικήσει την
πρόκριση στην τετράδα του αγωνίσματος με στόχο το χάλκινο μετάλλιο, δέον όπως προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος ο Rasadin.
Μαραθώνια κολύμβηση
Αγωνισθείς
στον μολυσμένο Σηκουάνα ο Αθανάσιος-Χαράλαμπος Κυνηγάκης κατετάγη
δέκατος στην Μαραθώνια κολύμβηση με χρόνο 1ώρ.52.37.2, επί συνόλου
τριάντα κολυμβητών, οι οποίοι με κίνδυνο της σωματικής τους υγείας έλαβαν
μέρος στον προαναφερθέντα αγώνα. Νικητής ήταν ο Ούγγρος Kristof
Rasovsky με 1ώρ.50.52.7.
Πόλο
Ανδρών
Αγωνισθείσα
εναντίον της Αυστραλίας η Ελληνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης επικράτησε
εύκολα με 15-9, τα οκτάλεπτα με πρώτη αναφερόμενη την Ελληνική Ομάδα
ήταν: 3-1, 2-2, 5-3 και 5-3 και θα επιδιώξει στον έσχατο χρονικά αγώνα
της να καταταγεί πέμπτη.
Συγχρονισμένη κολύμβηση
Οι:
Ευαγγελία Πλατανιώτη και Σοφία-Ευαγγελία Μαλκογεώργου έλαβαν μέρος στο
ντουέτο της συγχρονισμένης κολύμβησης καταταγείσες 13ες με βαθμολογία
210.9384 και θα επιδιώξουν αύριο βράδυ στο ελεύθερο ντουέτο να πετύχουν
την είσοδό τους στην οκτάδα.
15η ημέρα (10/8/2024)
Στίβος
Αγωνισθείσα η Ελίνα Τζέγκο στον τελικό του Ακοντισμού Γυναικών περιορίστηκε στην ένατη θέση με βολή 61,85 μ.
Συγχρονισμένη κολύμβηση
Ντουέτο συγχρονισμένης κολύμβησης
Το Ελληνικό ντουέτο της συγχρονισμένης κολύμβησης γυναικών αποτελούμενο από τις: Ευαγγελία Πλατανιώτη και Σοφία-Ευαγγελία Μαλκογιώργου
κατετάγη έκτο συγκεντρώνοντας 532.3002 βαθμούς, σε ένα αγώνισμα όπου
ήταν εμφανής η απουσία της Ρωσικής ομάδας και όπου νικήτρια ήταν η Κίνα
με τις Liuyi Wang και Qianqui Wang, οι οποίες συγκέντρωσαν 566.4783 βαθμούς.
16η ημέρα (11/8/2024)
Πόλο
Ανδρών
H Ελληνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Ανδρών αγωνίσθηκε με την Ισπανία σε έναν συγκλονιστικό αγώνα, όπου η Ελλάδα επικράτησε με 15-13 και κατέλαβε την 5η θέση.
Η Ελληνική Ομάδα
ατύχησε στον αγώνα με την Σερβία, όπου είχε την δυνατότητα να κερδίσει
να φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης και να διεκδικήσει το χρυσό
μετάλλιο.
Αυτή ήταν η τελευταία Ελληνική συμμετοχή στους σύγχρονους 33ους Ολυμπιακούς Θερινούς Αγώνες.
Φωτογραφίες από την αναχώρηση της Ελληνικής ομάδας για το Παρίσι με την πτήση Τσάρτερ της Aegean
στις 24 Ιουλίου 2024.
Οι κολυμβητές και κολυμβήτριες
Στην εν λόγω πτήση συμμετείχαν οι πολίστες της Εθνικής Ομάδας Πόλο Ανδρών και οι κοπέλες, οι οποίες θα απαρτίσουν την ομάδα Πόλο Γυναικών στους 33ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, επίσης οι κολυμβητές, όσοι Αθλητές Στίβου δεν είχαν ήδη μεταβεί λίγες ημέρες νωρίτερα στην πόλη του φωτός, καθώς και προπονητές και επίσημοι της Ελληνικής αποστολής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου