Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

ΚΑΡΟΛΟΣ ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΣ : 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτού Στίβου - "Βουδαπέστη 2023"

  

ΕΡΤ-1: LIVE


 

                                                                                                                                           Γράφει o:



Visit counter For Websites

                                                                                                                               Προβολές Αναρτήσεως


 



Περίλαμπρο ήταν το 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου το οποίο έλαβε χώρα στην πανέμορφη Βουδαπέστη από τις 17 έως και τις 27 Αυγούστου.

Στο κορυφαίο γεγονός του Κλασικού αθλητισμού για το 2023,  συμμετείχαν 2.100 αθλητές  από 200 χώρες και ανάμεσα τους δεκάδες Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές. 
Η ομάδα των ΗΠΑ ήταν η πολυπληθέστερη συμμετέχοντας με 139 συνολικά αθλητές και αθλήτριες, ωστόσο μεγάλη απούσα από το Παγκόσμιο (Πρωτάθλημα) ήταν η Ολυμπιονίκης και Παγκόσμια ρεκορντγούμαν Sydney McLaughlin-Levrone, η οποία απέσυρε την συμμετοχή της, έξι ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων ένεκα μικροτραυματισμού στο γόνατο. Η Μακλάφιν-Λεβρόνι, είχε δηλωθεί στα 400 μ. γυναικών με βασικό στόχο την επικράτηση και την κατάρριψη του Παγκοσμίου ρεκόρ της Marita Koch (47.60 από το 1985).

Η Ελληνική Εθνική ομάδα μετείχε στην Πρωτεύουσα της Ουγγαρίας με 22 αθλητές και αθλήτριες με αιχμή του δόρατος τους Ολυμπιονίκες: Μίλτο Τεντόγλου (Μήκος) και Κατερίνα Στεφανίδη (Επι-κοντώ), τις Πρωταθλήτριες Ευρώπης: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (Βάδην) και Ελίνα Τζένγκο (Ακόντιο) και τον τέταρτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, 24χρονο Επικοντιστής Εμμανουήλ Καραλή.
 

1η Μέρα
19 Αυγούστου 2023

Άνδρες
 
20 χιλιόμετρα Βάδην ανδρών τελικός

Στον πρώτο τελικό του 19ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανοικτού Στίβου, το οποίο έλαβε χώρα στην Βουδαπέστη στις 19 Αυγούστου 2023 το πρωί με καθυστέρηση 2 ωρών λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών πρώτευσε στα 20 χιλιόμετρα Βάδην Ανδρών ο 31χρονος Ισπανός Alvaro Martin με την κορυφαία φέτος επίδοση παγκοσμίως 1ώρα 17΄και 32΄΄.
Το ασημένιο μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα κέρδισε ο Σουηδός Perseus Karlstrom με Εθνικό ρεκόρ 1 ώρα 17΄ και 39΄΄. Το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε ο Βραζιλιάνος Caio Bonfim με χρόνο 1 ώρα 17΄και 47΄΄, που επίσης αποτελεί Εθνικό ρεκόρ. 
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στον σημερινό τελικό των 20.000 μέτρων Βάδην Ανδρών ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από τα 6 Εθνικά ρεκόρ και τα 21 ατομικά που επιτεύχθησαν κατά την διάρκεια του αγώνα. Άλλωστε ο Ισπανός νικητής Alvaro Martin πρώτευσε στον αγώνα με την κορυφαία φέτος επίδοση στην Υδρόγειο 1ώρα 17΄και 32΄΄.

Από Ελληνικής πλευράς μετείχε ο 35χρονος Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, ο οποίος τερμάτισε 38ος με επίδοση 1 ώρα 24΄  26΄΄ επί συνόλου 50 αθλητών.
Ο Παπαμιχαήλ ήταν κατώτερος του αναμενομένου σε έναν αγώνα με ιδιαίτερες δυσχέρειες και φυσικά η ηλικίας του διαδραμάτισε καθοριστικό στην έλλειψη δυνάμεων. 







Προκριματικοί Σφαιροβολίας ανδρών

Στον πρωϊνό προκριματικό της Σφαιροβολίας Ανδρών την καλύτερη επίδοση και από τα δυο γκρουπ πέτυχε ο Βραζιλιάνος Darlan        Romaniμε εξαιρετική βολή στα 22,37 μ. Στον αντίποδα δεν πέτυχε στην αποστολή του ο 24χρονος Έλληνας Οδυσσέας Μουζενίδης, ο οποίος δεν προκρίθηκε καταταγείς 31ος επί συνόλου 37 αθλητών που συμμετείχαν και στα δυο προκριματικά γκρουπ με επίδοση 19,08 μ.

                      Τελικός Σφαιροβολίας Ανδρών

Όπως αναμενόταν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σφαιροβολίας Ανδρών βρέθηκε ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης Ryan Crouser με ρεκόρ Αγώνων 23,51 μ. επίδοση η οποία είναι και η κορυφαία φέτος στον κόσμο.
Στο ίδιο αγώνισμα το ασημένιο μετάλλιο με ατομικό ρεκόρ 22,34 μ.  πέτυχε ο Ιταλός Leonardo Fabbri. Το χάλκινο ο Αμερικανός Joe Kovacs με βολή στα 22,12 μ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι και ο 4ος στον προαναφερθέντα τελικό σφαιροβολίας ανδρών Νεοζηλανδός Tom Walsh ξεπέρασε τα 22 μ. ρίχνοντας 22,05 μ. Σε ένα αγώνισμα όπου οι 8 πρώτοι ξεπέρασαν τα 21,40 μ. 



                                 Προκριματικοί Σφυροβολίας ανδρών

Στα προκριματικά της Σφυροβολίας Ανδρών συμμετείχαν από Ελληνικής πλευράς ο Χρήστος Φραντζεσκάκης στο 1ο γκρουπ με φετινή επίδοση 76,68 μ., ο Κωνσταντίνος Ζάλτος με φετινή επίδοση 76,33 μ. και στο 2ο γκρουπ ο Μιχάλης Αναστασάκης με φετινή επίδοση 77,42 μ.
Με την ολοκλήρωση και των δυο προκριματικών γκρουπ της σφυροβολίας ανδρών προέκυψε μια πρόκριση στον τελικό για την ελληνική ομάδα από τον Μιχάλη Αναστασάκη που είχε καλύτερη βολή 75,76 μ. αγωνιζόμενος στο 1ο γκρουπ του αγωνίσματος. Δεν τα κατάφερε ο Χρήστος Φρατζεσκάκης, ο οποίος κατετάγη 14ος επί συνόλου 35 σφυροβόλων αμφοτέρων των γκρουπ, έχοντας καλύτερη βολή 74,05μ. Ο 3ος των Ελλήνων σφυροβόλων Κωνσταντίνος Ζάλτος με αποκαρδιωτική εμφάνιση και επίδοση 69,98 μ. έμεινε κι αυτός εκτός τελικού καταταγείς 30ός επί συνόλου 35 αθλητών.

                          Προκριματικοί Τρπλούν ανδρών

Στον προκριματικό του Τριπλούν Ανδρών που διεξήχθη σε δυο γκρουπ ο μόλις 18χρονος Τζαμαϊκανός Jaydon Hibbert κυριάρχησε με την εκπληκτική επίδοση 17,70 μ. αν και με αντίθετο -0,2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Στο μόλις προαναφερθέν αγώνισμα αρνητικές ήταν οι ελληνικές συμμετοχές αφού κανείς από τους αθλητές μας δεν προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματος. Την καλύτερη αγωνιστική εμφάνιση από τους Έλληνες πραγματοποίησε ο 41χρονος Δημήτρης Τσιάμης ο οποίος αγωνιζόμενος στο δεύτερο προκριματικό γκρουπ ήταν 13ος με άλμα 16,22 μ. Ο προαναφερθείς αθλητής κατετάγη 23ος σε σύνολο 35 αλτών που συμμετείχαν σε αμφότερα τα προκριματικά γκρουπ.
Ο Νίκος Ανδρικόπουλος ήταν 15ος αγωνιζόμενος επίσης στο 2ο γκρουπ και κατετάγη 27ος με άλμα 15,77 μ. σε σύνολο 35 αλτών.
Ο τρίτος Έλλην αθλητής Ανδρέας Πανταζής αγωνισθείς στο 1ο προκριματικό γκρουπ κατετάγη 13ος με άλμα στα 14,67 μ. και ήταν 31ος σε σύνολο 35 αλτών.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

                                10.000 μ. Τελικός Γυναικών

Τεράστια επιτυχία της Αιθιοπίας που κατέκτησε και τα 3 μετάλλια στο Αγώνισμα των 10.000 μ. Γυναικών.
Υπερίσχυσε η Gudaf Tsegayμε χρόνο 31.27.18, το ασημένιο μετάλλιο του αγωνίσματος κέρδισε η Letesenbet Gidey με καλύτερη ατομική φετινή επίδοση 31.28.16 και το Χάλκινο κατέκτησε η Ejgayehu Taye με χρόνο 31.28.31.



                            4x400 μ. μεικτής σκυταλοδρομίας

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η ομάδα των ΗΠΑ αποτελούμενη από τους: Τζάστιν Ρόμπινσον, Ρόσεϊ Εφυόγκ, Μάθιου Μπόλινγκ και Αλέξης Χολμς με παγκόσμιο ρεκόρ 3.08.80.
Το ασημένιο μετάλιο κατέκτησε η Μ. Βρετανία αποτελούμενη από τους Λιούις Ντάβεϊ, Λαβιάι Νίλσεν, Ρίο Μίτσαμ και Γέμι Μέρι Τζον με εθνικό ρεκόρ 3.11.06. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Τσεχία αποτελούμενη από τους Ματέι Κρσεκ, Τερέζα Πέτρζλκοβα, Πάτρικ Σορμ και Λάντα Βόντροβα  με εθνικό ρεκόρ επίσης 3.11.98.

2η Μέρα
20 Αυγούστου 2023

Άνδρες

100μ. ανδρών τελικός

Ο 26χρόνος Αμερικανός Noah Lyles μετά από ένα συγκλονιστικό φίνις πρώτευσε στον τελικό των 100μ. ανδρών, με την καλύτερη φετεινή επίδοση στην υδρόγειο 9.83, το αργυρό μετάλλιο του αγωνίσματος με εθνικό ρεκόρ (9.88) ενθυλάκωσε ο μόλις εικοσάχρονος Letcile Tebogo από την Μποτσουάνα και το χάλκινο με τον ίδιο χρόνο (9.88) ο Βρετανός Zharnel Hughes. Σε μια κούρσα "επική" όπου οι πέντε πρώτοι σημείωσαν χρόνους 9.92 και κάτω. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ένα εκ των φαβορί πριν την έναρξη του αγωνίσματος, ο Αμερικανός  Fred Kerley είχε αποκλειστεί από τον τελικό του αγωνίσματος της μιας ανάσας, έχοντας τερματίσει τρίτος στον τρίτο ημιτελικό με χρόνο 10.02.
 


10.000μ. ανδρών τελικός

Σε αργό τέμπο διεξήχθη ο τελικός των 10.000μ. ανδρών, όπου πρώτευσε ο Joshua Cheptegei από την Ουγκάντα με την χαμηλού επιπέδου επίδοση 27.51.42, στο δεύτερο σκαλί του βάθρου αναρριχήθηκε ο Κενυάτης  Daniel Simiu Ebeyo με χρόνο 27.52.60, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε με 27.52.72 ο 22χρόνος Αιθίοπας Selemon Barega.


Τελικός Σφυροβολίας ανδρών 

Ο Ούγγρος Bense Halasz πραγματοποπιώντας βολή 80,82μ., στην πρώτη προσπάθεια του πήρε "κεφαλή" στον τελικό της σφυροβολίας ανδρών μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας όλων των ριπτών. Στην τέταρτη προσπάθεια του ο υπέρμετρα ανταγωνιστικός Πολωνός Ολυμπιονίκης Wojciech Nowicki με βολή 80,83μ. πέρασε με βραχεία κεφαλή πρώτος, στην πέμπτη προσπάθεια του ο Καναδός Ethan Katzberg με υπερπροσπάθεια δημιούργησε νέο εθνικό ρεκόρ με 81,25μ. και πέρασε μπροστά.  
Στην τελική η κατάσταση ήταν ως ακολούθως : χρυσό μετάλλιο με 81,25μ. ο Καναδός Ethan Katzberg, ασημένιο με 81,02μ. ο Πολωνός Wojciech Nowicki (στην πέμπτη προσπάθεια του) και το χάλκινο με 80,82μ. με ουρανομήκεις ζητωκραυγές των συμπατριωτών του ο Ούγγρος Bense Halasz.

Με 75,49μ. ο 24χρονος Κρητικός Μιχάλης Αναστασάκης κατετάγη δέκατος στον τελικό του αγωνίσματος (σφυροβολίας ανδρών) δείχνοντας σταθερότητα σε ένα αγώνισμα όπου το επίπεδο ήταν ιδιαιτέρως υψηλό με επτά αθλητές να έχουν υπερβεί τα 77 μέτρα.


                                         Γυναίκες

                             Μήκος γυναικών τελικός

Η Αμερικανίδα Tara Davis-Woodhall προηγείτο από την πρώτη προσπάθεια με άλμα 6,91μ., ακολούθωςε η 33χρόνη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στον κλειστό στίβο Σέρβα Ivana Vuleta πρώην Spanovic ξεκίνησε με το δεξί πραγματοποιώντας άλμα 7,05μ. στην δεύτερη προσπάθεια της και πέρασε στην πρώτη θέση. Με την ολοκλήρωση των τριών πρώτων προσπαθειών όλων των αθλητριών του μήκους η Ivana Vuleta-Spanovic παρέμεινε στην κορυφή του αγωνίσματος. Στην πέμπτη προσπάθεια της η Vuleta βελτιώθηκε εκ νέου αφού πραγματοποίησε άλμα 7,14μ. και το αγώνισμα ολοκληρώθηκε με νικήτρια την χαλκέντερη Σέρβα Ivana Vuleta-Spanovic με το μόλις προαναφερθέν άλμα (7,14μ.) επίδοση η οποία είναι η κορυφαία φέτος παγκοσμίως, το ασημένιο μετάλλιο του μήκους κατέκτησε με 6,91μ. η Αμερικανίδα Tara Davis-Woodhall και το χάλκινο κέρδισε με 6,88μ. στην έκτη και ακροτελεύτια προσπάθεια της η Ρουμάνα Alina Rotaru-Kottmann.  Το επίπεδο του αγωνίσματος ήταν ιδιαιτέρως υψηλό με έξι αθλήτριες "υπεράνω" των 6,70μ.

                                    H Vuleta "εν πτήσει"


                       20 χιλιόμετρα βάδην γυναικών τελικός
                   
Το χρυσό μετάλλιο με εντυπωσιακό στυλ στον τελικό των 20 χιλιομέτρων γυναικών, ενθυλάκωσε η Ισπανίδα Maria Perez με χρόνο 1 ώρα 26 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα, το αργυρό η Αυστραλή Jemina Montag με ρεκόρ Ωκεανίας 1 ώρα 27 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα και το χάλκινο με 1ώρα 27.26 (φετεινή ατομική επίδοση) η Antonella Palmisano. 

Στο ίδιο αγώνισμα (20 χιλιόμετρα βάδην  γυναικών) η 39χρονη Ελληνίδα, Πρωταθλήτρια Ευρώπης Αντιγόνη Ντρισμπιώτη περιορίστηκε στην 15η θέση με επίδοση 1 ώρα 30 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα, ενώ 38η κατετάγη, η έτερη Ελληνίδα Κυριακή Φιλτισάκου (23χρονη) με χρόνο 1 ώρα 37 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα. Δεν ξεκίνησε τον αγώνα η Χριστίνα Παπαδοπούλου ένεκα προβλήματος στο γόνατο.



Έπταθλο γυναικών

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του πεντάθλου το 2019, ατσαλόψυχη Βρετανίδα Katarina Johnson-Thompson με απαράμιλλη "θετική" ανατγωνιστικότητα και μαχητικότητα κυριάρχησε στο έπταθλο γυναικών, όπου για δεύτερη συνεχή φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτού στίβου κατορθώνει να κατακτά το χρυσό μετάλλιο. Η συγκομιδή της Βρετανίδας Πρωταθλήτριας ήταν 6.740 βαθμοί, κορυφαία φετεινή ατομική της επίδοση, το ασημένιο μετάλλιο του επίπονου αγωνίσματος (Επτάθλου γυναικών) κέρδισε με 6.720 βαθμούς η Αμερικανίδα Anna Hall και το χάλκινο η Ολλανδή Anouk Vetter η οποία συγκέντρωσε 6.501 βαθμούς.



3η Μέρα
21 Αυγούστου 2023

Άνδρες

110μ. εμπόδια ανδρών τελικός


Τριπλούν ανδρών τελικός

Μετα την ολοκλήρωση των τριών πρώτων προσπαθειών στον τελικό του τριπλούν ανδρών προηγείτο ο Κουβανός Lazaro Martinez, με άλμα 17,41μ. από την πρώτη προσπάθεια του, δεύτερος με 17,37μ. ήταν ο 30χρονος Hughes Fabrice Zango από το Μπουρούντι και τρίτος ο Κινέζος Yaming Zhu με 17,12μ.. Στην τέταρτη προσπάθεια του ο 25χρονος Κουβανός Cristian Napoles πέρασε δέυτερος με 17,40μ., το σκηνικό άλλαξε στην πέμπτη προσπάθεια, κατά την διάρκεια της οποίας ο Hughes Fabrice Zango με άλμα 17,64μ,

Δίσκος ανδρών τελικός

Γυναίκες


100μ. γυναικών τελικός

400μ. εμπόδια γυναικών προκριματικός

Αγωνισθείσα στην πέμπτη προκριματική σειρά η 26χρονη Δήμητρα Γναφάκη, τερμάτισε έκτη με χρόνο 56.18, έμεινε εκτός του ημιτελικού όπου προκρίθηκαν απευθείας οι τέσσερις πρώτες έκαστης από τις πέντε προκριματικές σειρές και ακολούθως οι αθλήτριες με τους τέσσερις καλύτερους χρόνους. Η Γναφάκη κατετάγη 28η επί συνόλου 41 αθλητριών που έλαβαν μέρος σε άπασες τις σειρές. Τον καλύτερο χρόνο των προκριματικών σειρών σημείωσε η Ολλανδή Femke Bol λογικό φαβορί για το χρυσό μετάλλιο των 400μ. με εμπόδια γυναικών.

Δήμητρα Γναφάκη

Επι-κοντώ γυναικών προκριματικός

Η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη τραυματίστηκε κατά την διάρκεια του ζεστάματος, με φυσική συνέπεια να πραγματοποιήσει τρία άκυρα άλματα στο αρχικό ύψος : 4,50μ. με φυσική συνέπεια να καταταγεί έσχατη 36η επί ισαρίθμων αθλητριών χωρίς να έχει υπερβεί κανένα ύψος. Δεν τα  κατάφερε ούτε η έτερη, 27χρόνηΕλληνίδα  Κλόντια Πόλακ να περάσει στον τελικό του επι-κοντώ γυναικών περιορισθείσα στην 28η θέση, έχοντας υπερβει στην δεύτερη προσπάθεια της τα 4,35μ.

     Οι Ελληνικές Αγωνιστικές Παρουσίες στην                                              "Βουδαπέστη 2023"
 
                                                          Τελικοί

10ος Μιχάλης Αναστασάκης - 75,49μ. στην σφυροβολία ανδρών
15η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη - 1ώρ.30.19 στα 20 χιλιόμετρα βάδην
37η Κυριακή Φιλτισάκου - 1ώρ.37.51 στα 20 χιλιόμετρα βάδην γυναικών
38ος Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ - 1ώρ.24.26 στα 20 χιλιόμετρα βάδην ανδρών

                                  Προκριματικοί
 
14ος Χρήστος Φραντζεσκάκης - 74,05μ. στην σφυροβολία ανδρών
23ος Δημήτρης Τσιάμης - 16,22μ. στο τριπλούν ανδρών
27ος Νίκος Ανδρικόπουλος - 15,77μ. στο τριπλούν ανδρών
28η Κλόντια Πόλακ - 4,35μ. στο τριπλούν ανδρών
28η Δήμητρα Γναφάκη - 56.18 στα 400μ. εμπόδια γυναικών
30ος Κωνσταντίνος Ζάλτος - 69,98μ. στην σφυροβολία ανδρών
31ος Οδυσσέας Μουζενίδης - 19,08μ. στην σφαιροβολία ανδρών
31ος Ανδρέας Πανταζής - 14,67μ. στο τριπλούν ανδρών
36η Κατερίνα Στεφανίδη - χωρίς υπέρβαση ύψους στο επι-κοντώ γυναικών
Δεν ξεκίνησε η Χριστίνα Παπαδοπούλου στα 20 χιλιόμετρα βάδην γυναικών

        Highlights του 19ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος - Βουδαπέστη 2023




Μarathon

110 m hurdles

400 m hurdles

3.000 m steeple

High Jump

Pole Vault

Long jump

Triple jump

Shot put


Discus

Hammer

Javelin

Decathlon

20 km walk


35 km walk

4x100 m

4x400 m

4x400 m mixed




Γυναίκες 

100 μ.

200 μ.

400 μ.

800 μ.

1.500 μ.

5.000 μ.

10.000 μ.



Μarathon

100 m hurdles

400 m hurdles

3.000 m steeple

High Jump

Pole Vault

Long jump



 

Triple jump

Shot put

Discus

Hammer

Javelin

Heptathlon



20 km walk



35 km walk

4x100 m

4x400 m

4x400 m mixed
 




 










 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου