Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2016, 1ος Αντρέι Ρατζικόφσκι, 2ος Μάρκο Μπονφίλιο, Μπράνερ Ράντεκ, 1η γυναίκα Καταλίν Νάγκι

 


https://www.google.gr/search?q=%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%B9+%CE%A1%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%86%CF%83%CE%BA%CE%B9,&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjkiJKbl-fPAhUDVRQKHTA9CXcQ_AUICCgB&biw=1680&bih=872#imgrc=B66rgTEGskwuZM%3A






Ο Πολωνός Αντρέι Ρατζικόφσκι έφτασε πρώτος στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, με χρόνο 23 ώρες και 2 λεπτά και αναδείχτηκε νικητής του 34ου Σπάρταθλον. Ο 35άχρονος αθλητής, που είχε έρθει 3ος στον αγώνα του 2014, τερμάτισε υπό τα χειροκροτήματα των κατοίκων της Σπάρτης στις 6:02 π.μ, σημειώνοντας την καλύτερή του επίδοση στον τρίτο συνεχόμενο τερματισμό του.
Περίπου μισή ώρα αργότερα, τερμάτισε στη δεύτερη θέση ο Ιταλός Μάρκο Μπονφίλιο. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Τσέχος Μπράνερ Ράντεκ, ο οποίος ηγούνταν της κούρσας για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και πιο συγκεκριμένα από το 11ο μέχρι και το 46ο σημείο ελέγχου. Στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης και πρώτη ανάμεσα στις γυναίκες αθλήτριες, η Αμερικανίδα Καταλίν Νάγκι.
ΠΗΓΗ: NOVASPORTS



 ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Σημειώνεται ότι το Σπάρταθλον αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, του αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

 Το Σπάρταθλον είναι ένα αθλητικό γεγονός που αναβιώνει στην Ελλάδα από το 1983, έχοντας ως αφετηρία του την περίφημη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., όπου θεωρείται μία από τις σηματικότερες μάχες  της παγκόσμιας ιστορίας και της ιστορίας του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού γενικότερα.
 Αφετηρία του στάθηκε η αφήγηση του Ηροδότου για τη μάχη του Μαραθώνα, ενός από τους σπουδαιότερους ιστορικούς της Ελληνικής Αρχαιότητας. Ο Ηρόδοτος περιγράφει με λεπτομέρειες τα τεκταινόμενα της μάχης, θαυμάζει τη μεγαλοφυΐα του Στρατηγού Μιλτιάδη και την αυταπάρνηση των οπλιτών του  αποδεκατίζοντας τον Περσικό Στρατό και διασώζοντας την Αθήνα από τον κίνδυνο υποδούλωσης στους βάρβαρους επιδρομείς. Στην έκβαση αυτού του αποτελέσματος σημαντικό ρόλο έπαιξε και η Σπάρτη. Οι Αθηναίοι στρατηγοί κρίνοντας από τον ολιγάριθμο Αθηναικό στρατό, έστειλαν τον Φειδιππίδη, ο οποίος ήταν δρομέας μεγάλων αποστάσεων, να πάει στην Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθειά της, προκειμένου να ενισχυθούν οι αθηναικές στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη "την επομένη της αναχώρησής του" από την Αθήνα.

 Οι συνέπειες της νίκης του Μαραθώνα είναι ένα κοσμοιστορικό γεγονός διότι επιτεύχθει η ματαίωση της επικράτησης του Ασιατισμού στην Ευρώπη. Χάρη σε αυτή τη νίκη η Αθήνα μπόρεσε να αναπτυχθεί σε όλους τους επιστημονικούς τομείς, στην Τέχνη και στην Αρετή κληροδοτώντας τα στην Ανθρωπότητα. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά, η ιστορική αυτή μάχη συνδέθηκε άρρηκτα με ένα αθλητικό γεγονός, το Σπάρταθλο.
Το Σπάρταθλον (αγγλ.: Spartathlon) είναι ένας ετήσιος διεθνής αγώνας υπερμαραθωνίου δρόμου 245,3 χιλιομέτρων, που διεξάγεται στην Ελλάδα από το 1983 στη διαδρομή ΑθήναΣπάρτη.
Το Σπάρταθλον, επωνυμία που προέκυψε από τις ελληνικές λέξεις Σπάρτη και Άθλος,  αναβιώνει με αφορμή το κατόρθωμα του αρχαίου Έλληνα δρομέα Φειδιππίδη.
Βασισμένος στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 ο Σμήναρχος Τζον Φόντεν (John Foden),  Αξιωματικός της Βρετανικής Αεροπορίας (RAF), Eλληνολάτρης και μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας καθώς διάβαζε το κατόρθωμα του Φειδιππίδη από τον Ηρόδοτο, του δημιουργήθηκε η απορία, αν ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να διανύσει τα 250 χλμ. Αθήνας - Σπάρτης σε δύο μέρες. Όντας και ο ίδιος συμπτωματικά δρομέας μεγάλων αποστάσεων αποφάσισε μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του, επίσης δρομείς να ταξιδέψουν στην Ελλάδα τον φθινόπωρο του 1982, για να εξακριβώσουν αν ήταν δυνατό να καλύψουν τα 250 χιλιόμετρα περίπου που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα. Φτάνοντας στην Ελλάδα, οι Έλληνες τους επιφυλάσσουν θερμή υποδοχή και τους παρέχουν κάθε είδους διευκόλυνση και συμπαράσταση. Σχεδιάζουν την διαδρομή που περιγράφει ο Ηρόδοτος βάζοντας πλώρη στις 8 Οκτωβρίου για την πραγματοποίηση του οράματός τους. Στις 9 Οκτωβρίου 1982 τρεις από αυτούς κατάφεραν να τερματίσουν στη Σπάρτη μπροστά στο άγαλμα του Λεωνίδα και ήταν οι εξής κατά σειρά: 
  1. Τζον Σκόλτενς: 34:30
  2. Τζον Φόντεν: 37:37
  3. Τζον Μακάρθι: 39:00
 Η ομάδα των Βρετανών είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος "είχε δίκιο"!
Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες.
Μετά την πραγματοποίηση αυτού του εγχειρήματος ο πρωτοπόρος της ιδέας άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην χώρα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλο τον κόσμο. Αυτό επιτεύχθηκε και ο αγώνας εγκρίθηκε και διεξήχθηκε υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ το 1983 με τη συμμετοχή 45 δρομέων ανδρών και γυναικών από 11 χώρες. Έτσι, το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος είναι σε λειτουργία από τότε και συμβάλλει στην διοργάνωση του αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Ο μήνας αυτός επιλέχθηκε διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.
Ο αγώνας ξεκινά στις 7 π.μ., συνήθως την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Τερματίζεται στη Σπάρτη στις 19:00 του Σαββάτου, που είναι το ανώτατο χρονικό όριο τερματισμού, ώστε ο αγώνας να μη διαρκεί πάνω από 36 ώρες (μιάμιση ημέρα, όπως ο Φειδιππίδης). Σημείο τερματισμού είναι το άγαλμα του Λεωνίδα στο κέντρο της πόλης. Είναι ένας αγώνας που έχει πολύ υψηλές απαιτήσεις και γι' αυτό τιθενται κάποιοι κανόνες όπως ο χρονικός περιορισμός των αθλητών για να περάσουν από τα καθορισμένα σημεία ελεγχου. Οι αθλητές διανύουν μεγάλη απόσταση, οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή και περνούν από ποικίλους δρόμους (άσφαλτο, χωματόδρομο, ορεινά μονοπάτια). Η διαδρομή του αγώνα ξεκινά σχεδόν από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνει μέχρι υψόμετρο 1.200 μέτρων οπότε οι αθλητές καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις υψομετρικές διαφορές. Κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα είναι τοποθετημένοι σταθμοί βοήθειας, εφοδιασμένοι με τροφή, νερό και άλλα τονωτικά υγρά καθώς και με προσωπικά είδη των αθλητών. Υπάρχει αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα που είναι διαθέσιμα κατά την 36ωρη διάρκεια διεξαγωγής του αγώνα.


Τομέας Μήκος διαδρομής Μέγιστος χρόνος Σημεία ελέγχου Απόσταση από Αθήνα
ΑθήναΚόρινθος 81 χλμ. 9:30 ώρες 0 ως 22 81 χλμ.
ΚόρινθοςΝεμέα 43 χλμ 6:30 ώρες 22 ως 35 124 χλμ
ΝεμέαΛυρκεία 24,5 χλμ. 4:00 ώρες 35 ως 43 148,5 χλμ.
ΛυρκείαΝεστάνη 23,5 χλμ. 4:30 ώρες 43 ως 52 172 χλμ.
ΝεστάνηΤεγέα 23 χλμ. 3:30 ώρες 52 ως 60 195 χλμ.
ΤεγέαΣπάρτη 50,3 χλμ. 8:00 ώρες 60 ως 75 245,3 χλμ.

 ΠΗΓΗ:  ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ
Βικιπαίδεια






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου