Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

ΚΑΡΟΛΟΣ ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΣ : Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού Στίβου-Τόρουν 2021 (4-7 ΜΑΡΤΙΟΥ). Θρίαμβος Τεντόγλου με 8,35 μ.




Στην ΕΡΤ-3 LIVE, 6-3-2021





Γράφει oΚΑΡΟΛΟΣ ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΣ

    Δημοσιογράφος, Τακτικό Μέλος

   της  ΕΣΗΕΑ,AIPSΠΣΑΤΑΤFS of  IAAF


web counter

 

 

1η ημέρα 4 Μαρτίου 2021 

Με μεγάλη άνεση και με το πρώτο άλμα του στα 8,04 μ., αν και τραυματισμένος ο Μιλτιάδης Τεντόγλου πέρασε το όριο των 8 μέτρων και προκρίθηκε στον αυριανό τελικό του μήκους ανδρών, όπου θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο. Τα 8 μέτρα ξεπέρασε με την δεύτερη προσπάθεια του ο Σουηδός Ματίας Τόμπλερ με άλμα στα 8,18 μ., θέτοντας "υποθήκη" για ένα μετάλλιο στον τελικό του αγωνίσματος. Στον τελικό του μήκους ανδρών προκρίθηκαν οι οκτώ πρώτοι του αγωνίσματος, οι οποίοι απεικονίζονται στον πίνακα των επισήμων αποτελεσμάτων.

 

       Ο Τεντόγλου με τον Κάρολο Σαργολόγο

Αγωνιζόμενος στον προκριματικό του μήκους ανδρών ο 25ετής Αλέξανδρος-Βίκτωρ Περιστέρης με άλμα 7,61 μ. (καλύτερη φετεινή ατομική επίδοση) έμεινε εκτός τελικού, αλλά αναμφίβολα η αγωνιστική του παρουσία ήταν ελπιδοφόρα. Ο Περιστέρης κατετάγη 11ος σε σύνολο 14 αθλητών που αγωνίστηκαν στον προκριματικό του μήκους ανδρών. 

Προκριματικός Μήκους Ανδρών
επίσημα αποτελέσματα


Μέτρια εμφάνιση πραγματοποίησε ο Ανδρέας Δημητράκης, ο οποίος αγωνισθείς στην τρίτη προκριματική σειρά των 1500 μ. ανδρών κατετάγη ενδέκατος με χρόνο 3΄44΄΄05, έμεινε εκτός του τελικού του αγωνίσματος και κατέλαβε την 33η θέση επί συνόλου 45 δρομέων, οι οποίοι μετείχαν στις τέσσερις προκριματικές σειρές των 1500 μ. ανδρών.
 
 
Προκριματικός 1500 μ. Ανδρών
επίσημα αποτελέσματα


                        
2η ημέρα 5 Μαρτίου 2021
Πρωϊνά Αγωνίσματα



Ευρισκόμενη σε εξαιρετική κατάσταση η Ειρήνη Βασιλείου, πραγματοποίησε "υποδειγματική" κούρσα και με ατομικό ρεκόρ 52΄΄76, πρώτευσε στην έβδομη προκριματική σειρά των 400 μ. γυναικών και προκρίθηκε στον σημερινό βραδινό ημιτελικό, όπου δέον όπως τερματίσει στην πρώτη δυάδα προκειμένου να προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος.

Η Ειρήνη Βασιλείου στην ΕΡΤ-3
 
Η Βασιλείου αγωνίστηκε στην τρίτη ημιτελική σειρά και με χρόνο 53.31 τερμάτισε πέμπτη και ήταν 18η στις ημιτελικές σειρές.


Η 
 Ειρήνη Βασιλείου, 400 μ.
 
 


Προκριματικός 400 μ. Γυναικών


Αξιοπρόσεκτη εμφάνιση πραγματοποίησε ο 39χρονος Δημήτρης Τσιάμης, ο οποίος με άλμα 16,38 μ. στον προκριματικό του Τριπλούν, προκρίθηκε για τον τελικό του αγωνίσματος, ο οποίος (τελικός) θα διεξαχθεί την Κυριακή το πρωΐ, τελευταία ημέρα του φετεινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Τόρουν της Πολωνίας. Στο ίδιο αγώνισμα (Τριπλούν Ανδρών) και στον αντίποδα με τον πρεσβύτερο της Ελληνικής αποστολής στην Πολωνική πόλη (Δημήτρη Τσιάμη) ο 24χρονος Νίκος Ανδρικόπουλος πραγματοποίησε μετριότατη εμφά-νιση αφού με άλμα στα 15,61 μ. κατετάγη 13ος (προτελευταίος) μπροστά από τον Γάλλο Μελβίν Ραφέν που ήταν έσχατος στο αγώνισμα με 15,29 μ. 


Ο Δημήτρης Τσιάμης, τριπλούν
 
Προκριματικός Τριπλούν Ανδρών


Στον προκριματικό των 1500 μ. γυναικών μετείχε η 25χρονη Αναστασία Μαρινάκου, η οποία αν και "υπερέβη" εαυτόν, αφού με χρόνο 4΄19΄΄60 δημιούργησε φετεινή ατομική επίδοση, η προανα-φερθείσα εμφάνισή της δεν ήταν αρκετή για να προκριθεί στον επόμενο γύρο του αγωνίσματος. Η Μαρινάκου κατετάγη 21η (προτελευταία) και ξεπέρασε μόνο την Λουξεμβούργια Βέρα Χόφμαν, η οποία διήνυσε τα 1500 μ. σε χρόνο 4΄20΄΄50. Τον κορυφαίο χρόνο με 4΄09΄΄35 πέτυχε η Γερμανίδα Χάνα Κλάϊν εκ των φαβορί για ένα μετάλλιο στον τελικό των 1500 μ. γυναικών.

Προκριματικός 1500 μ. Γυναικών


Αγωνιζόμενη στην έκτη προκριματική σειρά των 800 μ. γυναικών η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, κατετάγη έκτη με χρόνο 2΄08΄΄62, έμεινε εκτός συνέχειας του αγωνίσματος καταταγείσα 33η επί συνόλου 35 αθλητριών, οι οποίες μετείχαν σε όλες τις προκριματικές σειρές των 1500 μ. γυναικών. Τον καλύτερο χρόνο από τις πέντε προκριματικές σειρές του μόλις προαναφερθέντος αγωνίσματος σημείωσε η Πολωνή Anna Wielgosz με ατομικό ρεκόρ 2΄02΄΄79.

Προκριματικός 800 μ. Γυναικών



2η ημέρα 5 Μαρτίου 2021
Βραδινά Αγωνίσματα



Τελικός Μήκους Ανδρών
 
Με ένα τεράστιο άλμα στα 8,35 μ. ο Μιλτιάδης Τεντόγλου (Πρωτα-θλητής Ευρώπης Ανοικτού και Κλειστού Στίβου) στην πρώτη προσπάθειά του έδειξε ότι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος και πράγματι μέχρι το τέλος του αγωνίσματος δεν άλλαξε το αποτέλεσμα. Τα 8,35 μ. που σημείωσε ο Τεντόγλου είναι η κορυφαία φέτος επίδοση στον κόσμο και αξίζει να σημειώσουμε ότι ο χαλκέντερος αθλητής του Γιώργου Πομάτσκι αγωνίζεται ελαφρά τραυματισμένος. Στην δεύτερη και τρίτη προσπάθεια δεν πραγματοποίησε τα άλματά του, στην τέταρτη και την πέμπτη προσπάθεια βγήκε άκυρος, ενώ δεν δοκίμασε άλμα στην έκτη προσπάθεια. 
Ο τελικός του μήκους Ανδρών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι οι τέσσερις πρώτοι άλτες ξεπέρασαν τα 8,10 μ. μάλιστα ο δεύτερος Σουηδός Τομπίας Μόντλερ, με άλμα 8,31 μ. σημείωσε νέο εθνικό ρεκόρ, όπως και  
ο τρίτος στο αγώνισμα Φινλανδός Κρίστιαν Τρούλι, ο οποίος υπερέβη εαυτόν αφού πραγματοποίησε στην 6η προσπάθεια του άλμα στα 8,24 μ. (Εθνικό ρεκόρ), ενώ ο τέταρτος Ουκρανός Βλαντισλάβ Ματσούρ είχε καλύτερη προσπάθεια στα 8,10 μ. 





Μιλτιάδης Τεντόγλου
  
Τελικός Μήκους Ανδρών 


Τελικός Σφαιροβολίας Γυναικών

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε με 19,34μ. η  εκ Καμερούν προερχόμενη Auriol Dongmo η οποία αγωνίζεται πλέον με τα χρώματα της Πορτογαλίας, με βραχεία κεφαλή δεύτερη ήταν η Σουηδή Φάνυ Ρος με εθνικό ρεκόρ 19,29μ., ενώ το χάλκινο μετάλλιο ενθυλάκωσε με βολή στα 19,04μ. η Γερμανίδα Κριστίνα Σβάνιτς.



Σπουδαίος αγώνας πραγματοποιήθηκε στον τελικό της σφαιροβολίας ανδρών, όπου πρώτευσε ο 30χρονος Τσέχος Tomas Stanek με βολή 21,62 μ., στην δεύτερη θέση του πόντιουμ ανέβηκε ο Πολωνός Michal Haratyk με 21,47 μ., το χάλκινο μετάλλιο με 21,31 μ. κατέκτησε ο Κροάτης Filip Mihaljevic, σε έναν αγώνα όπου και ο τέταρτος Πορτογάλος Francisco Belo ξεπέρασε τα 21μέτρα, πραγματοποιώντας Εθνικό ρεκόρ με βολή στα 21,28 μ.   

Τελικός Σφαιροβολίας Ανδρών



Στον τελικό των 1500 μ. ανδρών πραγματοποιήθηκε ένας χαλαρός αγώνας σε ρυθμούς ρελαντί, το νήμα έκοψε πρώτος ο 21χρονος Νορβηγός Jacob Ingebrigtsen, ο οποίος όμως σύμφωνα με την τεχνική επιτροπή έτρεξε αντικανονικά και ακυρώθηκε αρχικά, αλλά έπειτα από ένσταση την οποία υπέβαλε η Νορβηγική ομάδα ο νεαρός Νορβηγός δικαιώθηκε και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 3΄37΄΄56, ο Πολωνός Marcin Lewandowski με χρόνο 3΄38΄΄06, ανέβηκε στην δεύτερη θέση του πόντιουμ των νικητών και στην τρίτη θέση αναρριχήθηκε ο Ισπανός Jesus Gomez με 3΄38΄΄47. 
Τελικός 1500 μ. Ανδρών



                                                    Marcin Lewandowski-1500 m

Στον τελικό των 3.000μ. Γυναικών
 το χρυσό μετάλλιο περιήλθε εις χείρας της Βρετανίδας Amy-Eloise Markovic η οποία σημείωσε ατομικό ρεκόρ με χρόνο 8.46.43, το ασημένιο μετάλλιο "άδραξε" με 8.46.54 επίσης ατομικό ρεκόρ η Γαλλίδα Alice Finot και το χάλκινο με επίδοση 8.46.60 η Βρετανιδα Verity Ockenden, σε έναν αγώνα όπου επτά αθλήτριες δημιούργησαν ατομικά ρεκόρ.

Τελικός 3.000 μ. Γυναικών


Ημιτελικός 400 μ. Γυναικών

 

Ημιτελικός 400 μ. Ανδρών

 

 
               Προκριματικός ύψους γυναικών

Καλύτερη φετεινή επίδοση στο ύψος γυναικών πραγματοποίησε η 25χρονη Ιωάννα Ζάκκα η οποία υπερέβη τα 1,87 μ. και κατετάγη 12η επί συνόλου 17 αθλητριών. Στον τελικό του ύψους γυναικών προκρίθηκαν οκτώ άλτριες οι οποίες πέρασαν τα 1,91 μ., με μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο την μόλις 20χρονη Ουκρανή  Yaroslava MAHUCHIKH η οποία έχει υπερβεί φέτος τα 2,06 μ., επίδοση που είναι η κορυφαία στην υδρόγειο.


Η Ιωάννα Ζάκκα στην ΕΡΤ-3

3η ημέρα 6 Μαρτίου 2021
 Πρωϊνά Αγωνίσματα


Τριπλούν Γυναικών Προκριματικός

Εντυπωσιακή αν και πολύ συγκρατημένη ήταν η πρωταθλήτρια Ευρώπης του τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου, η οποία στο ένα και μοναδικό άλμα της στον προκριματικό του τριπλούν γυναικών πραγματοποίησε άλμα στα 14,39 μ. και προκρίθηκε άνετα στον τελικό του αγωνίσματος με την δεύτερη επίδοση από όλες τις αθλήτριες.  Σε αντίθεση με την Βούλα Παπαχρήστου, η μόλις 20χρονη Σπυριδούλα Καρύδη με μόλις 13,69 μ. δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό και κατετάγη ενδέκατη επί συνόλου δεκαέξι αθλητριών του αγωνίσματος. Την καλύτερη επίδοση των προκρι-ματικών του αγωνίσματος πέτυχε η Πορτογαλέζα Πατρίσια Μαμόνα με άλμα στα 14,43 μ.




Επι-κοντώ Ανδρών Προκριματικός

Δεν τα κατάφερε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του κλειστού στίβου του 2014 Κώστας Φιλιππίδης, ο οποίος με άλμα 5,50 μ. περιορίστηκε στην ενδέκατη θέση του επι-κοντώ ανδρών επί συνόλου δεκατεσσάρων αλτών οι οποίοι εκκίνησαν στον προκρι-ματικό του θεαματικού αγωνίσματος. Ο Γάλλος Ολυμπιονίκης Ρενό Λαβιλενί αποσύρθηκε από τον προκριματικό αγώνα λόγω ενο-χλήσεων στην προπόνηση και βεβαίως οι τηλεθεατές θα απωλέσουν έναν ακόμα "Ομηρικό" αγώνα  όπου θα "ξιφουλκούσαν" δύο τεράστια ονόματα του σύγχρονου επι-κοντώ ο κορυφαίος παγκοσμίως την τελευταία τριετία Σουηδός Αρμάντ Ντουπλάντις και ο Ρενό Λαβιλενί.


60 μ. προκριματικά ανδρών

Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Έλληνας Πρωταθλητής των 60 μ. Κώστας Ζήκος, ο οποίος πρώτευσε την έβδομη προκριματική σειρά με χρόνο 6΄΄ 67 και φυσικά προκρίθηκε στα ημιτελικά του αγωνίσματος. Αγωνιζόμενος στην πρώτη προκριματική σειρά των 60 μ. ο Γιάννης Νιφαντόπουλος πραγματοποίησε καλή εμφάνιση και με χρόνο 6΄΄74 τερμάτισε τρίτος,αλλά δεν προκρίθηκε στα ημιτελικά αφού  προκρίθηκαν απευθείας στα ημιτελικά οι δύο πρώτοι κάθε προκριματικής σειράς και οι έξι καλύτεροι και από τις εννέα προκριματικές σειρές. Ο Νιφαντόπουλος κατετάγη 29ος επί συνόλου 67 αθλητών.






60 μ. εμπόδια προκριματικά γυναικών

Η Ελισάβετ Πεσιρίδου έτρεξε διστακτικά, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε  στην μέτρια εμφάνιση την οποία πραγματοποίησε, αφού τερμάτισε μόλις έβδομη με 8΄΄31 στην τρίτη προκριματική σειρά των 60 μ. με εμπόδια γυναικών, με φυσική συνέπεια να βρεθεί εκτός των ημιτελικών σειρών.



 
 
60 μ. εμπόδια Ανδρών Προκριματικός 

Ο 7ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέϊρο Κύπριος Μίλαν Τραϊκόβιτς αν και κατετάγη 5ος με χρόνο 7΄΄83 στην τέταρτη προκριματική σειρά των 60 μ. με εμπόδια, προκρίθηκε στον ημιτελικό του αγωνίσματος όπου θα επιδιώξει την πρόκριση στον τελικό, εγχείρημα δυσχερές καθότι αν δεν σημειώσει χρόνο καλύτερο από 7΄΄65, τότε η είσοδος στον τελικό είναι αβέβαιη. 

 

 
3η ημέρα 6 Μαρτίου 2021
βραδυνά αγωνίσματα
 

Επί κοντώ τελικός Γυναικών
 


Η Ελένη Κλόντια Πόλακ με 4,71 μ. φετινή ατομική επίδοση (έκτη παγκοσμίως φέτος), είχε επιτυχημένη πορεία στους αγώνες αφού περνώντας τα 4,65 μ. κατετάγη πέμπτη στον τελικό του Επι-κοντώ γυναικών. Η σειρά των προσπαθειών της Πόλακ ήταν η ακόλουθηξεκίνησε επιτυχώς τις προσπάθειές της υπερβαίνοντας τα 4,35 μ. με το πρώτο άλμα, επιτυχημένη ήταν η προσπάθειά της και στα 4,45 μ., ύψος το οποίο "πέρασε" επίσης με το πρώτο άλμα. Αποτυχημένες ήταν οι δύο πρώτες προσπάθειες της Πόλακ στα 4,55 μ., στον αντίποδα η αθλήτρια του Μανώλη Καραγιάννη υπερέβη στην τρίτη προσπάθεια το προαναφερθέν ύψος (4,55 μ.). Η Ελένη Κλόντια (Πόλακ) επέλεξε να "αφήσει" τα 4,60 μ. και συνέχισε τις προσπάθειές της στα 4,65 μ., όπου υπερέβη το ύψος με την τρίτη προσπάθεια. Το μεγάλο φαβορί η Βρετανίδα Χόλι Μπράντσοου με 4,85 μ. φετινή επίδοση, ξεκίνησε τις προσπάθειές της από τα 4,55 μ. τα οποία υπερέβη με την πρώτη προσπάθεια, όπως και τα 4,65 μ. Ακολούθως προσπάθησε ανεπιτυχώς τρεις φορές να υπερβεί τα 4,70 μ. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η έκπληξη του αγώνα Ελβετίδα Angelica Moser με ατομικό ρεκόρ 4,75 μ. και στην δεύτερη θέση του πόντιουμ των νικητριών του Επι-κοντώ με άλμα στα 4,70 μ. "βρέθηκε" η Σλοβένα Tina SutejΤο μεγάλο φαβορί πριν την έναρξη του αγώνα η Βρετανίδα Holy Bradshow με 4,85 μ. φετινή επίδοση, ξεκίνησε τις προσπάθειές της από τα 4,55 μ. τα οποία υπερέβη με την πρώτη προσπάθεια, όπως και τα 4,65 μ. αλλά απέτυχε στα 4,70 μ. με συνέπεια να περιοριστεί στην τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο "μοιράστηκε" με την Λευκορωσίδα Iryna Zhuk, η οποία υπερέβη και αυτή (όπως και η Holy Bradshow) τα 4,65 μ.



400 μ. τελικός Ανδρών

Στο φινάλε και με βραχεία κεφαλή επικράτησε ο Ισπανός Oscar Husillos με καλύτερη ατομική φετινή επίδοση 46΄΄22, το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Ολλανδός Tony Van Diepen με 46΄΄25 και στην τρίτη θέση του βάθρου με 46΄΄30 αναρριχήθηκε ο συμ-πατριώτης του προηγουμένου (Ολλανδός) Liemarvin Bonavecia.


Μήκος Γυναικών
τελικός

Μεγάλη έκπληξη δημιουργήθηκε στον τελικό του μήκους γυναικών όπου την νίκη "άδραξε" η Ουκρανή Maryna Bekh-Romanchuk, η οποία με άλμα 6,92 μ., στην έκτη και τελευταία προσπάθειά της, υπερκέρασε το μεγάλο φαβορί τη Γερμανίδα Malaika Mihambo που προηγείτο μέχρι εκείνη την στιγμή με 6,88 μ. από την τρίτη προσπάθειά της. Η Malaika Mihambo με την μόλις προαναφερθείσα επίδοση (6,88 μ.) κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ τρίτη με 6,75 μ. ήταν η Σουηδή Khadi Sagnia.

  

400 μ. τελικός Γυναικών

Με άνεση και την κορυφαία φέτος επίδοση στην Ευρώπη 50΄΄63 κυριάρχησε στα 400 μ. γυναικών η Ολλανδή Femke Bol, στην δεύτερη θέση του πόντιουμ του αγωνίσματος ανέβηκε η Πολωνή  Jystyna Swiety-Ersetic με 51΄΄41 και το χάλκινο μετάλλιο του αγωνίσματος κέρδισε η Βρετανίδα Jodie William με ατομικό ρεκόρ 51΄΄73.

 

60 μ. τελικός Ανδρών

Την κορυφαία επίδοση φέτος στην υδρόγειο με χρόνο 6΄΄47 πέτυχε ο πολιτικογραφημένος Ιταλός Lamont Marcell Jacobs, νικητής του τελικού των 60 μ. ανδρών, όπου το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε με 6΄΄60 ο Γερμανός Kevin Kranz. Το χάλκινο μετάλλιο με χρόνο 6΄΄61 ενθυλάκωσε ο Σλοβάκος Jan Volko.

 


800 μ. ημιτελικός Ανδρών

Στην δεύτερη ημιτελική σειρά των 800 μ. ανδρών σημειώθηκαν οι κορυφαίοι χρόνοι του αγωνίσματος. Με μεγάλη διαφορά, πρώτος ήταν ο Βρετανός Jamie Webb με χρόνο 1΄45΄΄99 και ακολούθησε με 1΄46΄΄87 στην δεύτερη θέση ο Σουηδός Andreas Kramer.



800 μ. ημιτελικός Γυναικών

Η Βρετανίδα Keely Hodgkinson με 2΄03΄΄11 σημείωσε τον καλύτερο χρόνο των ημιτελικών των 800 μ. γυναικών, ενώ την δεύτερη καλύτερη επίδοση του αγωνίσματος πέτυχε η Πολωνή Joanna Jozwik με χρόνο 2΄03΄΄15.

  

 

4η ημέρα 7 Μαρτίου

Πρωϊνά αγωνίσματα
                                   

Τριπλούν Ανδρών τελικός


Έβδομος στον τελικό του τριπλούν ανδρών με άλμα 16,40 μ. κατε-τάγη ο 39χρονος Δημήτρης Τσιάμης, αξιέπαινος που συνεχίζει και μάλιστα προκρινόμενος σε τελικούς των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.
Το μεγάλο φαβορί ο Κουβανός Pedro Pablo Pichardo κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του τριπλούν ανδρών με άλμα 17,30 μ. στην πρώτη του προσπάθεια, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Κουβανός Πρωταθλητής είχε όλες τις έγκυρες προσπάθειές του πάνω από τα 17,04 μ. επίδοση με την οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο ο εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν Alexis Copello, το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε ο 25χρονος Γερμανός Heb Max. Η σειρά των προσπαθειών του Pichardo ήταν η ακόλουθη: 17,30 - 17,09 - άκυρη - 17,06 - δεν πραγματοποίησε το πέμπτο άλμα και 17,09 μ.


 

 Ύψος Ανδρών τελικός
 
Φοβερή "μάχη" έλαβε χώρα στον τελικό του άλματος εις ύψος ανδρών, με τελικό νικητή τον 23χρονο Λευκορώσο Maksim Nedasekau, o οποίος έκανε την υπέρβαση και με ατομικό ρεκόρ και την κορυφαία φέτος επίδοση παγκοσμίως 2,37 μ, επικράτησε του λογικού φαβορί (πριν την έναρξη του αγώνα) Ιταλού Gianmmarco Tamberi, ο οποίος κέρδισε το αργυρό μετάλλιο με άλμα 2,35 μ. (Ισοφάριση της φετινής ατομικής του επίδοσης). Το χάλκινο μετάλ-λιο του αγωνίσματος με άλμα 2,26 μ. κατέκτησε ο μόλις 21χρονος Βέλγος Thomas Carmoy.



60 μ. Γυναικών προκριματικός
 
Τρεις Ελληνίδες αθλήτριες αγωνίστηκαν στα προκριματικά των 60 μ. γυναικών, εξ' αυτών στον ημιτελικό προκρίθηκε μόνο η Ραφαηλία Σπανουδάκη με χρόνο 7΄΄33, επίδοση την οποία σημείωσε στην τέταρτη προκριματική σειρά. Η Μαρία Γάτου δεν τα κατάφερε, αφού με 7΄΄40 τερμάτισε έκτη στην πρώτη προκριματική σειρά και κατετάγη 27η επί συνόλου σαράντα αθλητριών. Τέλος η Κυριακή Σαμάνη πραγματοποίησε μία μάλλον αποκαρδιωτική εμφάνιση και με χρόνο 7΄΄69 ήταν όγδοη στην πέμπτη προκριματική σειρά και 37η σε σύνολο σαράντα αθλητριών, οι οποίες μετείχαν και στις πέντε προκριματικές σειρές. Η Σαμάνη κατετάγη τελευταία ουσιαστικά αφού ξεπέρασε μόνο τις τρεις αθλήτριες οι οποίες ακυρώθηκαν στην δεύτερη προκριματική σειρά.
 

 
60 μ. Γυναικών ημιτελικός
 
Στην δεύτερη προκριματική σειρά πήρε μέρος η Ραφαηλία Σπανουδάκη, η οποία με χρόνο 7΄΄29 κατετάγη τέταρτη, με συνέπεια να μην προκριθεί στον τελικό του αγωνίσματος, ο οποίος θα διεξαχθεί σήμερα στις 18:46. Πολύ καλή εμφάνιση πραγμα-τοποίησαν οι εξής δύο αθλήτριες, οι οποίες σημείωσαν τους καλύ-τερους χρόνους των ημιτελικών, συγκεκριμένα: η Ελβετίδα Ajia Del Ponte, νικήτρια στην 2η ημιτελική σειρά με 7΄΄19 και η Γαλλίδα Carolle Zahi, η οποία πρώτευσε στην πρώτη ημιτελική σειρά με 7΄΄21.
 
 
60 μ. Εμπόδια Ανδρών ημιτελικός
 
Ορισμένες καλές επιδόσεις επιτεύχθηκαν στις τρεις ημιτελικές ημιτελικές σειρές ανδρών, με κορυφαίες: τα 7΄΄49 επίδοση την οποία σημείωσε ο Γάλλος Wilhem Belocian, νικητής της δεύτερης ημιτελικής σειράς, o Βρετανός Andy Pozzi, ο οποίος επικράτησε στην πρώτη ημιτελική σειρά με χρόνο 7΄΄53 και ο Πολωνός Damian Czykier, ο οποίος πρώτευσε στην τρίτη ημιτελική σειρά με 7΄΄59.
 


Βραδυνά 4ης ημέρας 7 Μαρτίου 2021
 

Τριπλούν Γυναικών τελικός

Ένας συγκλονιστικός αγώνας πραγματοποιήθηκε στον τελικό του τριπλούν γυναικών, όπου η Βούλα Παπαχρήστου δεν βρέθηκε στην καλύτερη ημέρα της με συνέπεια να βρεθεί στην πέμπτη θέση με άλμα 14,31 μ. από την δεύτερη προσπάθειά της. Το χρυσό μετάλλιο με Εθνικό ρεκόρ 14,53 μ. κατέκτησε η Πορτογαλέζα Patricia Mamona, το ασημένιο με ελάχιστη διαφορά 14,52 μ. η Ισπανίδα Anna Peleteiro  και το χάλκινο επίσης με 14,52 μ. (ατομικό ρεκόρ) η Γερμανίδα Neele Eckhardt. Στην τέταρτη θέση με 14,35 μ. ήταν η Λευκορωσίδα Vilyaleta Skvartsova και πίσω από την πέμπτη Παπαχρήστου, στην έκτη θέση κατετάγη με 14,23 μ. η Φινλανδή Kristina Makela.

 


60 μ. εμπόδια Ανδρών τελικός
 
Ο Γάλλος Wilhelm Belocian με την κορυφαία φέτος επίδοση στην Ευρώπη 7΄΄42 αναρριχήθηκε στην κορυφή του πόντιουμ των νικητών στα 60 μ. με εμπόδια ανδρών, με βραχεία κεφαλή εμπρός από τον Βρετανό Andy Pozzi, o οποίος με χρόνο 7΄΄43 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, ενώ στην τρίτη θέση του αγωνίσματος τερμάτισε ο Ιταλός Paolo Molin με 7΄΄56.



60 μ. με Εμπόδια Γυναικών τελικός
  
Το χρυσό μετάλλιο των 60 μ. με εμπόδια γυναικών ενθυλάκωσε η Ολλανδή Nadine Visser με χρόνο 7΄΄77, στην δεύτερη θέση του βάθρου ανέβηκε η Βρετανίδα Cynthia Senber με 7΄΄89 και το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε η συμπατριώτισσά της αμέσως προηγουμένης Tiffany Porter με 7΄΄92.
 
 

                                  
3.000 μ. ανδρών τελικός

Ο αήττητος στο Τόρουν νεαρός Νορβηγός (21χρονος) Jacob Ingebrigtsen κατέκτησε με άνεση και ατομικό ρεκόρ 7.48.20, το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 3.000 μ. ανδρών, αποδεικνύοντας πως είναι μακράν ο κορυφαίος φέτος στην Ευρώπη στα 1500 μ., 3.000 μ. και 5.000 μ. Το αργυρό μετάλλιο με 7.49.41 κατέκτησε ο Βέλγος Isaac Kimeli και το χάλκινο με 7.49.47 ο Ισπανός Abel Mechaal.
  
 3.000 μ. Ανδρών τελικός
 

                              
 Επι-κοντώ ανδρών τελικός

 Ο κορυφαίος επικοντιστής στον κόσμο την  τελευταία τριετία Σουηδός Armand Duplantis κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του άλματος Επι-κοντώ ανδρών με άλμα 6,05 μ., δημιουργώντας ρεκόρ Αγώνων, στην δεύτερη θέση με ατομικό ρεκόρ 5,80 μ. ήταν ο Γάλλος Valentin Lavillenie (αδελφός του Ολυμπιονίκη Renaux Lavillenie) και το χάλκινο μετάλλιο με φετεινή καλύτερη ατομική επίδοση (5,80 μ.) κατέκτησε ο Πολωνός Piotr Lisek 

                                         Armand Duplantis

 Επί κοντώ Ανδρών τελικός
 

                               Ύψος γυναικών τελικός

Με μεγάλη άνεση ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του πόντιουμ η κορυφαία φέτος στην υδρόγειο με 2,06 μ., 20χρονη Ουκρανή  Yaroslava Mahuchikh, η οποία υπερέβη μέ το πρώτο άλμα τα 2 μ.,   το ασημένιο μετάλλιο με ατομικό ρεκόρ 1,98 μ. κατέκτησε η επίσης Ουκρανή Iryna Heraschenko και το χάλκινο με Εθνικό ρεκόρ 1,96 μ. η Φινλανδή Ella Junnila.

 


  Ύψος Γυναικών τελικός
 

                                      60 μ. γυναικών τελικός

Μετά από εκπληκτική κούρσα και χωρίς καμία πίεση από έτερη αθλήτρια, η 25χρονη Ελβετίδα Ajia Del Ponte "έκοψε" πρώτη το νήμα στον τελικό γυναικών των  60 μ. με την καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο 7.03, μακράν δεύτερη με χρόνο 7.22 ήταν η Φινλανδή Lotta Kemppinen και στην τρίτη θέση του αγωνίσματος με 7.22 επίσης τερμάτισε η Ολλανδή Jamile Samuel 


 
60 μ. Γυναικών τελικός
 

                             


800 μ. ανδρών τελικός

Αργή κούρσα πραγματοποιήθηκε στον τελικό των 800 μ. ανδρών,   με τελικό νικητή τον Πολωνό Patryk Dobek, o οποίος "κάλυψε" την απόσταση σε 1.46.81, δεύτερος ήταν με 1.46.90 ο επίσης Πολωνός  Mateusz Borkovski και τρίτος με 1.46.95 ο Βρετανός  Jamie Webb. 

800 μ. Ανδρών τελικός
 
 


800 μ. γυναικών τελικός

Ένα τεράστιο ταλέντο το οποίο ακούει στ' όνομα Keely Hodgkinson  ήταν το κλου του τελικού των 800 μ. γυναικών, η μόλις 19χρονη (Νεάνιδα) Βρετανίδα Πρωταθλήτρια έδειξε τις τεράστιες δυνατότητες της κερδίζοντας με χρόνο 2.03.88, περιορίζοντας στην δεύτερη θέση την Πολωνή Joanna Jozwik με επίδοση 2.04.00 και στην τρίτη θέση με 2.04.15 την συμπατριώτισσα της αμέσως προαναφερθείσας Angelica Cichocka.     

                  

 800 μ. Γυναικών τελικός
 

4x400 μ. ανδρών Τελικός
 
Συγκλονιστική ήταν η ομάδα 4x400 μ. ανδρών της Ολλανδίας, την οποία συγκροτούσαν οι: Jochem Dobber-Liamarvin Bonevacia-Ramsey Angela και Tony an Diepen, ομάδα η οποία πρώτευσε επιτυγχάνοντας την κορυφαία επίδοση στην Ευρώπη με χρόνο 3.06.06, ακολουθούμενη από την ομάδα της Τσεχίας η οποία "κάλυψε" την απόσταση σε 3.06.54 και τοιουτοτρόπως κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, στην τρίτη θέση του πόντιουμ του αγωνίσματος με 3.06.70 ανήλθε η ομάδα της Βρετανίας. 

4x400 μ. ανδρών τελικός


4x400 μ. Γυναικών τελικός

Πανίσχυρη αποδείχτηκε η γυναικεία ομάδα 4x400 μ. της Ολλανδίας, αποτελούμενη από τις αθλήτριες: Lieke Klaver-Marit Dopeide-Lisanne De Witte και την πρωταθλήτρια Ευρώπης Femke Bol, η οποία (ομάδα 4x400 μ. γυναικών της Ολλανδίας) επικράτησε με ρεκόρ Αγώνων 3.27.15, το ασημένιο μετάλλιο με χρόνο 3.28.20 κέρδισε η Μ. Βρετανία και το χάλκινο με 3.29.94 η Πολωνία.
 
4x400 μ. Γυναικών τελικός
 
 
Οι Ελληνικές συμμετοχές
Τελικοί 

Χρυσό μετάλλιο: Μήκος Ανδρών - Μιλτιάδης Τεντόγλου 8,35 μ. 
5η θέση: Τριπλούν γυναικών - Βούλα Παπαχρήστου 14,31μ.            5η θέση: Επι-κοντώ Γυναικών - 4,65 μ. Ελένη-Κλόντια Πόλακ          7η θέση: Τριπλούν ανδρών - 16,40 μ. Δημήτρης Τσιάμης
 
 
Ημιτελικοί
 
11η θέση-60μ. γυναικών - Ραφαηλία Στεφανουδάκη 7.29                   12η θέση-60μ. ανδρών - Κωνσταντίνος Ζήκος 6.67                             18η θέση-400μ. γυναικών - Ειρήνη Βασιλείου 53.31                         
 
Προκριματικοί

 11η θέση-Επι-κοντώ ανδρών - Κώστας Φιλιππίδης 5,50μ.
 11η θέση-Τριπλούν γυναικών - Σπυριδούλα Καρύδη 13,69μ.             11η θέση-Μήκος ανδρών -Αλέξανδρος-Βίκτωρ Περιστέρης 7,61μ.   12η θέση-Ύψος γυναικών - Ιωάννα Ζάκκα                                         13η θέση-Τριπλούν ανδρών - Νίκος Ανδρικόπουλος 15,61μ.       21η θέση-1500μ. γυναικών - Αναστασία Μαρινάκου 4.19.60       29η θέση-60μ. ανδρών - Γιάννης Νυφαντόπουλος 6.74                27η θέση-60μ. γυναικών - Μαρία Γάτου 7.40                                33η θέση-1500μ. ανδρών - Ανδρέας Δημητράκης 3.44.05                   37η  θέση-60μ. γυναικών - Κυριακή Σαμάνη 7.69                         38η θέση-60μ. εμπόδια γυναικών - Ελισάβετ Πεσιρίδου 8.31   
 
                      
Το "στίγμα" των Αγώνων

Είναι δεδομένο πως παρά τις ουκ ολίγες σημαντικές απουσίες των Αγώνων, ένεκα διαφόρων αιτιών, π.χ 1) λόγω covid 19, 2) ένεκα μη συμμετοχής σπουδαίων αθλητών οι οποίοι λόγω Ολυμπιακών Αγώνων δεν έθεσαν στον προγραμματισμό τους τον Kλειστό Στίβο, 3) ένεκα τραυματισμών, 4) λόγω της μη παρουσίας κοινού , 5) λόγω απουσίας κορυφαίων Ρώσων αθλητών κ.ά., οι Αγώνες του Τόρουν ήταν αδιαμφισβήτητα επιτυχημένοι για πάρα πολλούς : 1) υπήρξε έντονος συναγωνισμός, 2) σημαντικές επιδόσεις σε πολλά αγωνίσματα, 3) πολλά και σημαντικά ρεκόρ πάσης φύσεως, 4) αμφίρροπες εκβάσεις σε διάφορα αγωνίσματα, όπως ο τελικός του άλματος εις ύψος ανδρών και ο τελικός του τριπλούν γυναικών, 5) Ευχάριστες εκπλήξεις π.χ. η εξαιρετική όσο και αναπάντεχη αγωνιστική παρουσία : α) της Ολλανδικής αποστολής, η οποία κυριάρχησε στα μετάλλια λαμβάνοντας: 4 χρυσά, 1 αργυρό, 2 χάλκινα και 7 συνολικά (μετάλλια) και β) της Πορτογαλίας που κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια, 6) οι αναπάντεχες ανατροπές σε διάφορα αγωνίσματα, 7) υψηλού επιπέδου διοργάνωση των Αγώνων κ.ά.,  
Στοιχεία άξια αναφοράς είναι ακόμα η εμφάνιση της Βρετανικής αποστολής, η οποία παρουσίασε μια ισχυρή ομάδα με νέους σε ηλικία αθλητές και "καρπώθηκε" (η Μ. Βρετανία) τα περισσότερα μετάλλια, 12 συνολικά (2 χρυσά-4 αργυρά και 6 χάλκινα), στον αντίποδα με τις μόλις αναφερθείσες αξιόλογες εμφανίσεις της Ολλανδίας, Πορτογαλίας και Μ. Βρετανίας υπήρξαν κραταιές δυνάμεις του στίβου όπως η Γερμανία (χωρίς χρυσό μετάλλιο) που ήταν κατώτερες των προσδοκιών. Η Γερμανία κέρδισε 6 μετάλλια,  δυο εκ των οποίων ήταν αργυρά και 4 χάλκινα. Επίσης η Ελληνική ομάδα δεν επέτυχε τα προσδοκώμενα γεγονός το οποίο αποτυπώνεται από την κατάκτηση ενός μόνον μεταλλίου (χρυσού) αναμενόμενου άλλωστε. 

Πίνακας Μεταλλίων των Ευρωπαϊκών Αγώνων

TORUN 2021 

Παραπάνω βλέπετε το εξώφυλλο του επίσημου βιβλίου των Ευρωπαϊκών Αγώνων το οποίο εάν ενεργοποιήσετε με διπλό κλικ σας μεταφέρει στην λήψη του περιεχομένου του (636 σελίδες) σε μορφή pdf. Το εν λόγω βιβλίο  περιέχει τα πλήρη αποτελέσματα όλων των Ευρωπαϊκών Αγώνων Κλειστού Στίβου και πληθώρα από έτερα στατιστικά στοιχεία των αγώνων και τα βιογραφικά των αθλητών.

Βλέπε: στους παρακάτω συνδέσμους το Ημερήσιο  Πρόγραμμα
των Αγώνων και τα Αποτελέσματα

των διεξαχθέντων αγωνισμάτων.
 

Daily Schedule- 6 Mar

Daily Schedule- 7 Mar

 

Παραπάνω βλέπετε το εξώφυλλο του βιβλίου των αποτελεσμάτων των Ευρωπαϊκών Αγώνων το οποίο εάν ενεργοποιήσετε με διπλό κλικ σας μεταφέρει στην λήψη του περιεχομένου του (287 σελίδες) σε μορφή pdf. Το εν λόγω βιβλίο  περιέχει τα πλήρη αποτελέσματα όλων των Ευρωπαϊκών Αγώνων Κλειστού Στίβου.

 

Στιγμιότυπα των Αγώνων από την αναμετάδοση των καναλιών της ΕΡΤ-3 και ΕΡΤ-SPORTS

4-6/3/2021
























 
TORUN ΚΥΡΙΑΚΗ 7/3/2021