Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΡΟΛΟΣ ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΣ: Εντυπωσιακή και χρηστική η Διαδικτυακή πύλη της ΕΟΕ



 



ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΚΑΡΟΛΟΣ  ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΣ
Δημοσιογράφος, Τακτικό Μέλος της  ΕΣΗΕΑ,

AIPSΠΣΑΤΑΤFS of  IAAF




 Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε συνέντευξη τύπου η οποία έλαβε χώρα στα Γραφεία της ΕΟΕ παρουσίασε την νέα διαδικτυακή πύλη της (Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής) με θέμα τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το υλοποιηθέν έργο περιλαμβάνει την μελέτη, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την υποστήριξη της λειτουργίας ενός Ολοκληρωμένου Διαδικτυακού συστήματος Προβολής Ολυμπιακών Αγώνων. Ο σκοπός είναι η εν λόγω πρωτοβουλία της δημιουργίας Νέας Διαδικτυακής πύλης της ΕΟΕ, να αποτελέσει ένα σύγχρονο ψηφιακό πολιτιστικό αποθετήριο Ολυμπιακών Αγώνων και να προσθέσει μια ολοκληρωμένη σειρά καινοτόμων υπηρεσιών προώθησης των Ολυμπιακών Αγώνων ως ένα άγημα Πολιτιστικό, αθλητικό και τουριστικό. Η ΕΟΕ αξιοποίησε τα σημαντικά τεκμήρια τα οποία διαθέτει η ΕΟΕ και οι συνεργαζόμενοι με αυτήν φορείς. 
  
                                  Γραφεία ΕΟΕ

Η προαναφερθείσα Διαδικτυακή πύλη της ΕΟΕ περιλαμβάνει τα ακόλουθα : 

1) Τεκμήρια φιλοτελισμού, ήτοι γραμματόσημα, σφραγίδες, φακέλους, επιστολές κ.λπ.,                                               

2) Αναμνηστικά και ενθυμήματα, όπως νομίσματα, καρφίτσες πέτου, στολές, εισιτήρια και προγράμματα αγώνων, περιοδικά, διαπιστεύσεις, αφίσες κ.λπ.              

3) Λοιπά τεκμήρια, όπως δάδες, μήτρες μεταλλίων, μετάλλια, διπλώματα κ.λπ.                                              

4) Αρχειακό υλικό, όπως φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, βιβλία, χειρόγραφα, εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ.                                                                               
5) Έργα τέχνης με θεματολογία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες                                                                               


                              Αρχαία Ολυμπία

6) στοιχεία και φωτογραφικό υλικό για τις εγκαταστάσεις της ΕΟΕ στην αρχαία Ολυμπία, όπου φιλοξενείται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Α), το μνημείο Pierre De Coubertin, το Μουσείο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και τα εκθέματά του και                                                      

7) χώροι στην Αρχαία Ολυμπία που βρίσκονται υπό την επίβλεψη Ζ' ΕΠΚΑ όπως το αρχαιολογικό Μουσείο (νέο και παλαιό), το αρχαίο στάδιο, ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος και ο Κρόνιος Λόφος. 


              Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

Για την προβολή του προαναφερθέντος πολιτιστικού υλικού Ολυμπιακών Αγώνων αξιοποιούνται εξειδικευμένες πολυμεσικές τεχνολογίες παρουσίασης όπως η εικονική περιήγηση με σφαιρικά πανοράματα και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις αντικειμένων.


 Σκοπιμότητα και οφέλη
της διαδικτυακής πύλης 

Η νεόδμητη Διαδικτυακή πύλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής θα αποτελέσει αναμφίβολα την "πολιτιστική κιβωτό" αφού θα προσφέρει ολοκληρωμένη εμπειρία διαδικτυακής επίσκεψης:

1) σε πολιτιστικούς χώρους όπως η Δ.Ο.Α. (Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία), το μνημείο Pierre De Coubertin, το Καλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο, το Μουσείο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, τα Αρχαιολογικά Μουσεία, τον Αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο στάδιο στην Αρχαία Ολυμπία.


                  Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία

2) ο επισκέπτης (δια μέσου της διαδικτυακής πύλης) θα έχει επαφή με τις τρισδιάτατες αναπαραστάσεις αντικειμένων και εκθεμάτων.

3) Η υποστήριξη στην Αγγλική γλώσσα θα δώσει την δυνατότητα σε ανθρώπους από όλα τα σημεία της υδρογείου να έρθουν σε επαφή με τον πολιτιστικό θησαυρό της ΕΟΕ.

4) θα βοηθήσει ερευνητές και μελετητές για περαιτέρω έρευνα.

5) οι διαδικτυακοί επισκέπτες θα απολαμβάνουν την μοναδική εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία γνωριμίας με την πολιτιστική και ιστορική κληρονομία, η οποία σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

6) θα αποτελέσει για την εκπαιδευτική κοινότητα πολύτιμο "εργαλείο" διδαχής σε θέματα σχετιζόμενα με την Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και 

7) θα είναι σημαντική αρωγή στους φορείς του Πολιτισμού (Ζ' ΕΠΚΑ) και τουρισμού (π.χ. ΕΟΤ) δεδομένου ότι δύναται να αποτελέσει "υπομόχλιο" ευρύτερων διαδικτυακών συστημάτων ανάδειξης του Ελληνικού πολιτισμού.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΡΟΛΟΣ ΣΑΡΓΟΛΟΓΟΣ: Επιτυχημένο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πάλης Βετεράνων


Ολοκληρώθηκε με μεγάλη οργανωτική επιτυχία το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πάλης Βετεράνων 2015 το οποίο έλαβε χώρα στο Στάδιο του Τάε-Κβο-Ντο από 13 μέχρι και 18 Οκτωβρίου. 

Στο προαναφερθέν Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δημιουργήθηκε ρεκόρ συμμετοχής αθλητών, αφού συμμετείχαν περισσότεροι από 800 παλαιστές από 52 χώρες, μεταξύ των οποίων Ολυμπιονίκες όπως ο Πολωνός Αντρέι Βρότσκι, ο Αρτιόμ Κουρεγκιάν και άλλοι Πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης.



Το φετεινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πάλης Βετεράνων υπήρξε πανθομολογουμένως το κορυφαίο όλων των εποχών, όπως μετ' επιτάσεως υποστηρίζουν κορυφαίοι παράγοντες όπως : ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας πάλης Βούλγαρος Τζένο Τζένοφ, ο Πολωνός δισολυμπιονίκης Αντρέι Βρότσκι, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας πάλης Θεόδωρος Χαμάκος, πρώην Πρόεδρος της προαναφερθείσας Ελληνικής Ομοσπονδίας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της αντίστοιχης Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κ.α


Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ (Ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής) κ. Σπύρος Καπράλος δήλωσε κατά την έναρξη των αγώνων : <Καλωσορίσατε στην χώρα που γέννησε την πάλη. Είναι πολύ σημαντικό που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο χώρος του σταδίου χρησιμοποιείται για ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα . Την πάλη την αποκαλούμε : <το άθλημα των Ελλήνων Ολυμπιονικών > γιατί φέρει μεγάλες επιτυχίες.

                                          Σπύρος Καπράλος

Έλληνες θρύλοι και μεγάλα ονόματα της πάλης παρακολούθησαν τους αγώνες κατά την διάρκεια των αγώνων, ανάμεσα τους ήταν ο Ολυμπιονίκης το 1980 στα 62 κιλά Ελληνορωμαϊκής πάλης Στέλιος Μυγιάκης, ο Πέτρος Γαλακτόπουλος με ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Πέτρος Χαντζηϊωαννίδης ο οποίος κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στα 62 κιλά της Ελευθέρας πάλης στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1980, ο νύν πρόεδρος της Ελληνικής ομοσπονδίας πάλης Κώστας Θάνος, ο οποίος κατετάγη 4ος στα 97 κιλά Ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνευ το 2000, η Βούλα Ζυγούρη 4η στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών το 2004 και ο Γιώργος Ποζίδης έκτος στα 90 κιλά της Ελληνορωμαϊκής πάλης το 1984 στους Ο.Α του Λος Άντζελες και ως εθελόντρια η 24χρονη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Μαρία Πρεβολαράκη.

                                      Αρτιόμ Κουρεγκιάν

Ο Αρτιόμ Κουρεγκιάν (χάλκινο μετάλλιο στα 55 κιλά Ελληνορωμαϊκής πάλης των Ο.Α του 2004) ήταν από Ελληνικής πλευράς η αιχμή του δόρατος, ο κορυφαίος όλων, γεγονός το οποίο περίτρανα απέδειξε με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 58 κιλά της Ελληνορωμαϊκής πάλης της κατηγορίας A, βετεράνων αθλητών από 35 έως και 40 ετών.  Ο 39χρονος Κουρεγκιάν αγωνιζόμενος στα 58 κιλά κατέβαλε τον Σουηδό αντίπαλο του Χούλκ με 6-0.

                                                          Βασίλης Μπούκης

Ο Βασίλης Μπούκης κατέκτησε το δεύτερο χρυσό Ελληνικό μετάλλιο των ανδρών αγωνιζόμενος στα 76 κιλά της Ελληνορωμαϊκής πάλης της κατηγορίας Β (40-45 ετών), ενώ το τρίτο χρυσό μετάλλιο για τα Ελληνικά χρώματα και μοναδικό των γυναικών κατέκτησε η Αθηνά Γιαννουσά στα + 70 κιλά της Ελευθέρας πάλης γυναικών.

Η Ελληνική εθνική ομάδα η οποία μετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βετεράνων πάλης κατέκτησε συνολικά δεκαπέντε μετάλλια. Τα τρία μνημονευθέντα χρυσά, τέσσερα αργυρά με τον : Χαράλαμπο Καλτσίδη στα 130 κιλά Ελληνορωμαϊκής πάλης της κατηγορίας C (46-50 ετών), τoν Παναγιώτη Καλαϊτζίδη στα 63 κιλά της Ελληνορωμαϊκής πάλης κατηγορίας D (51-55 ετών), τον Βαλέριο Κογκουασβίλι στα 76 κιλά της κατηγορίας Β (40-45 ετών) και τον Γιώργο Παρτσανίδη στα 58 κιλά της κατηγορίας F, αθλητών 60-65 ετών και επιπλέον κατέκτησε οκτώ χάλκινα μετάλλια τα οποία κατέκτησαν οι εξής : στην Ελευθέρα πάλη, τρία (χάλκινα) μετάλλια : ο Νίκος Σωτηριάδης και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος στα 130 κιλά της κατηγορίας Α (35-40 ετών) και ο Κώστας Αβράμης στα 97 κιλά της κατηγορίας D (51-55 ετών) και στην Ελληνορωμαική : ο Νικόλαος Τσιακαράς στα 58 κιλά της κατηγορίας C (46-50 ετών), ο Κώστας Μπούκης στα 76 κιλά της κατηγορίας Α (35-40 ετών), ο Βασίλειος Μπατάλας στα 85 κιλά της κατηγορίας Β (40-45 ετών), ο Αλέξανδρος Δελινικόλας στα 69 κιλά της κατηγορίας Α (35-40 ετών) και ο Δημήτρης Χριστόφορος στα 76 κιλά της κατηγορίας F για αθλητές 60-65 ετών.

Ιρανοί- Ρώσοι και αθλητές των ΗΠΑ ήταν αυτοί οι οποίοι πρωτοστάτησαν στους αγώνες και κατέκτησαν την συντριπτική πλειοψηφία των μεταλλίων του θεσπέσιου όχι μόνο οργανωτικά αλλά και αγωνιστικά Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Βετεράνων πάλης 2015. 

Η Ελλάδα έχει υποβάλλει υποψηφιότητα για να οργανώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα παίδων πάλης το 2017 και ένεκα της εξαίρετης διοργάνωσης των προαναφερθέντων αγώνων έχει σημαντικές ελπίδες να λάβει το "χρίσμα".